Ana SayfaToplumsal CinsiyetŞule Çet davası: Keşif raporu sanık beyanlarını çürüttü

Şule Çet davası: Keşif raporu sanık beyanlarını çürüttü

HABER MERKEZİ – Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin davada, olay yerinde yapılan keşif raporu dava dosyasına girdi. Rapordaki veriler, sanık Çağatay Aksu’nun ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

Ankara’da üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule Çet’in, 29 Mayıs’ta eskiden yanında çalıştığı Çağatay Aksu’nun ofisinin olduğu plazanın 20. katından aşağıya atlayarak intihar ettiği iddia edilmiş ancak cinsel saldırıya uğradığı ve ölümünün şüpheli olduğu ortaya çıkmıştı.

Sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın tutuklu yargılandıkları dava kapsamında, olay yerinde yapılan keşif raporu mahkeme dosyasına girdi.

Olay yeri ve adli bilimler uzmanı Satılmış Erdoğan, adli tıp uzmanı Yusuf Tanrıkulu, inşaat mühendisi ve işgüvenliği uzmanı Melih Ünsal Kaya, 49 sayfalık raporunu mahkemeye sundu.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre rapor, tutuklu sanık Çağatay Aksu’nun “Odaya girdiğimde sol tarafta Şule’nin aşağı doğru gider halde olduğunu gördüm, hemen bacaklarından tuttum” savunmasını çürüttü.

Bilirkişiler, “Kişinin düştüğü iddia edilen dinlenme odasının mimari yapısında tespit edilen kolon çıkıntısı ve kitaplığın kapıdan ilk girişte pencereyi görmeyi sınırladığına, sanığın kişiyi pencerede görmesi için kapıdan girdikten sonra oda içerisinde bir miktar ilerlemesi gerektiğine” dikkat çekti.

Raporda, Şule Çet’in yerde yatarken sol ayakkabısının sağ kolunun altında olmasıyla ilgili de “Kişinin ayakkabı sol teki; iddia edildiği gibi sanıklar tarafından kişinin aşağıya atılmasından önce veya atılma anında aşağıya atılmış olabilir” tespitinde bulunuldu. Sanıkların, “atladı” iddiasında bulunduğu pencerede Çet’in parmak izi çıkmamıştı.

Sanık Akand, Şule’nin aşağıya düşmesi olayının ardından Çağatay Aksu’nun mutfakta  içki bardaklarını yıkarken suyun ve bardakların sesini duyduğunu ifade etmişti. Bu durum, delil karartmanın kanıtı olarak gösterilmişti.

Mutfakta yıkanan bardakların sesinin içeriden duyulup duyulmadığı test edilen raporda, buna ilişkin “Makam masası koltuğu ya da misafir koltuklarında oturan bir şahıs tarafından gündüz saatlerinde net olarak duyabileceği tespit edilmiştir” denildi.

Raporda belirsizlik

Raporun sonuç bölümünde, şu tespitlerde bulunuldu:

  • Sanık Aksu’nun sağ el 3. parmağında tespit edilen avulsiyon kırığı; iddia edildiği şekilde yaşanan tartışma ve mücadele sırasında parmağın burkulması sonucu oluşabileceği gibi, sanık Aksu’nun savunmasında ifade ettiği şekilde aşağıya atlamaya çalışan bir kişiyi kurtarmaya çalışırken da oluşabilir.
  • Kişinin otopsisinde her iki ayak bileğinde saptanan bulgular; düşme neticesinde ya da iddia edildiği şekilde düşme öncesi maruz kalınan travma sonucu meydana gelebileceği gibi, Aksu’nun ifade ettiği şekilde aşağıya atlamaya çalışan kişiyi kurtarmaya çalışırken de oluşabilir.
  • Kişinin düştüğü iddia edilen pencerenin maksimum açılma genişliği ve açının kısıtlı olması nedeniyle ölen kişinin düşme/düşürülme/atlama/atılma halinde aynı sınırlı açıklıktan ve benzer açılar ile düşebileceği…

Bu ihtimalleri sayan bilirkişiler, raporlarında Şule’nin ölümünün cinayet mi intihar mı olduğu yönünde ise net bir bilgiye varılamadığı ifade edildi.

“Yukarıda analiz edilen mevcut veriler ışığında olayın iddia edildiği gibi Çet’in pencereden atılması halinde ceset, çorap ve ayakkabılarının olay yerinde tespit edilen pozisyonu alabileceği gibi olayın sanıkların savunmasında belirttiği şekilde meydana gelmesi halinde de ceset, çorap ve ayakkabılarının olay yerinde tespit edilen pozisyonu alabileceği; mevcut verilerle aralarında kesin bir ayrım yapılamadığı kanaatini bildirir bilirkişi raporudur.”

Şule Çet Davası: Bilirkişi plazada biyolojik leke incelemesi yaptı

Bilimsel mütalaa intihar iddiasını çürüttü: Şule Çet’in 4 metre ileri düşmesi için atılması gerekir

Şule Çet Davası’nda ara karar: Sanıkların tutukluluk haline devam


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van'da eylem yasağı 15 gün süreyle uzatıldı
Sonraki Haber
Mızraklı: Evlat yolu bekleyen binlerce ana var, yegane koşul çatışmasızlık