Ana SayfaManşetTehdit eden erkek değil, tehdidi kaydeden kadın sanık oldu

Tehdit eden erkek değil, tehdidi kaydeden kadın sanık oldu

HABER MERKEZİ – Eski erkek arkadaşı tarafından ölümle tehdit edilen Münevver Kızıl, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle onlarca kez suç duyurusunda bulundu, fakat “delil yetersizliği” iddiasıyla 20 kez takipsizlik kararıyla karşılaştı. Çareyi ses kaydı almakta bulan Kızıl tehditleri belgeledi ancak kendisi bu kez de ‘özel hayatı ihlal ettiği’ iddiasıyla sanık sandalyesinde. İlk duruşması yarın yapılacak olan Kızıl ile görüşen gazeteci Zeynep Kuray’ın Fırat Haber Ajansı’ndaki haberini aktarıyoruz.

Kadın cinayetlerinde faillere verilen haksız “tahrik indirimi” kararlarıyla adeta erkek şiddetini teşvik eden yargı, bu defa da ölümle tehdit eden erkeği değil, maruz kaldığı tehditleri ispatlayan kadını sanık yaptı.

Can güvenliği olmadığı gerekçesiyle yaptığı her suç duyurusu “delil yetersizliğiyle” sonuçlanan Münevver Kızıl, eski erkek arkadaşı ve onun ağabeyinin ölüm tehditlerini ses kaydıyla belgelediği için sanık durumuna düşürüldü.

Bu kararla bir kez daha mağdur edilen Münevver Kızıl, eski erkek arkadaşı Seyfettin Tanko’nun tehdit ve tacizleriyle 6,5 yıldır uğraştığını, defalarca yargının kapısını çalmasına rağmen hiçbir sonuç elde edemediğini belirtti.

Bugüne kadar yaptığı 44 suç duyurusu hakkında, “delil yetersizliği” gerekçesiyle 20 kez takipsizlik kararı verildiğine dikkat çeken Kızıl, “6284 Sayılı Koruma Yasası” kapsamında 6’şar aylık sürelerle 17 kez çıkartılan tedbir kararının ise sadece kağıt üzerinde kaldığına işaret etti.

“Tehditleri görmezden gelen savcı bana dava açtı”

Can güvenliğinin olmadığını ispatlamak için çareyi Tanko’yu ses kaydına almakta bulan Kızıl, bu kez de ‘izinsiz ses kaydı aldığı’ ve ‘özel hayatı ihlal ettiği’ gerekçesiyle sanık yapıldığını ifade etti.

18 Eylül günü saat 11.10’da Kartal’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak ilk duruşmada hakim karşısına çıkacak olan Kızıl, Seyfettin Tanko hakkında 20 kez delil yetersizliği kararı veren yargının, Tanko ve ağabeyinin yaptığı suç duyurusunu jet hızıyla kabul etmesine tepki gösterdi.

Kızıl, tutuklu yargılanması gereken Tanko elini kolunu sallayarak dolaşırken, kendisinin sanık sandalyesine oturtulduğunu vurguladı.

“Söz konusu 56 dakikalık ses kaydında bana ağza alınmayacak cinsiyetçi küfürler eden Seyfettin Tanko, şikayetlerimi geri çekmem için beni; ağabeyi Mehmet Tanko ise ailemi yok etmekle tehdit ediyordu. Ancak ses kayıtları dosyada mevcutken tehditleri görmezden gelen cumhuriyet savcısı, can güvenliğim olmadığı için koruma altına alınmama rağmen, bana dava açtı.”

‘Kadın katillerinin yolu açılıyor’

Kızıl, kendisini tehdit eden Tanko’ya bugüne kadar açılan davaların hemen hemen hepsinin basit suçtan para cezasına çevrildiğini belirtti.

İlk suç duyurusunda bulunduğunda savcının kendisini içeriye atmakla tehdit ettiğine dikkat çeken Kızıl, burada açıkça ‘erkek egemen saltanatı’nın yürütüldüğünü vurguladı.

Kendisini hiç bu kadar yalnız hissetmediğini ifade eden Kızıl, başına gelecek her olumsuzluktan başta Tanko kardeşler ve önlem almak yerine onları koruyup kollayan yargının sorumlu olacağının altını çizdi. Tanko’yu Nisan 2019’da evinin hemen aşağısındaki ankesörlü telefondan aradığını belirten Kızıl, şunları kaydetti:

“2013’ten bu yana tehdit ediliyorum ve hiçbir caydırıcı ceza söz konusu değil. Bu tamamen yargının kadına yönelik bakış açısının bir örneği. Resmen katillerin yolu açılıyor. Bu anlamda erkekler tek başına katil değil, bütün yetkililer bu katliamlara ortaktır ve onlar kadar suçludur. Bu sadece benim hikâyem değil, erkek şiddetine karşı sonuç alamayan milyonlarca kadının hikâyesi.”

“Öldükten sonra değil, sağken bana destek verin”

Bu konuda herkesin desteğini isteyen Kızıl, başına bir şey geldiği takdirde bugün kendisine sahip çıkmayanların adını anmasını ve pankartını taşımasını istemediğini söyledi.

“Öldükten sonra değil, sağ iken bana omuz verin” çağrısında bulunan Münevver Kızıl, geç olmadan tüm kesimlerden destek istedi.

Previous post
AKP'den 'yargı reformu paketi' açıklaması
Next post
Akaryakıta bir zam daha: Benzinde fiyat artışı 35 kuruş