Ana SayfaDünyaTürkiye-ABD ortak devriyesi başlıyor, Danimarka asker gönderiyor

Türkiye-ABD ortak devriyesi başlıyor, Danimarka asker gönderiyor

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanı Akar, Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ABD ile ortak kara devriyesine 8 Eylül’de başlanacağını açıkladı. Aynı süreçte Pentagon’dan gelen açıklamada ise Danimarka’nın Suriye’ye asker gönderme kararı aldığı belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ve ABD askerlerinin Suriye’de kara devriyesine 8 Eylül Pazar günü başlayacağını söyledi.

Dün Malatya’daki 2’nci Ordu Komutanlığı’nda açıklamalarda bulunan Akar, ABD ile yapılan görüşmeler sonucunda Müşterek Harekât Merkezi’nin Urfa’nın Akçakale ilçesinde faaliyete geçtiğini hatırlattı, mutabakat çerçevesinde belirlenen faaliyetlerin belli bir sıra ve tempoda yapılmasını beklediklerini ve bu konuda ilerlemeyi arzu ettiklerini kaydetti.

Danimarka’dan Suriye’ye asker gönderme kararı

Ortak devriye aşamasına geçileceğinin duyurulduğu sırada ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) da Kuzey ve Doğu Suriye’ye ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre Danimarka hükümeti, IŞİD ile Mücadele Koalisyonu’nun liderliğinde Suriye’de sürdürülen “Doğal Kararlılık Operasyonu”na destek vermek üzere asker gönderme kararı aldı.

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman, yazılı açıklamasında “ABD olarak Danimarka hükümetinin operasyona destek vermek, bu önemli misyonun yükünü ve sorumluluklarını paylaşmak adına aldığı bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını” belirtti.

Açıklamada, “IŞİD’in Yenilgiye Uğratılması İçin Küresel Koalisyon’un kurucu üyelerinden biri olarak bölgeye asker gönderme kararı Danimarka’nın IŞİD’in yeniden ortaya çıkmaması için Demokratik Suriye Güçleri’ni de kapsayarak ortaklarımızla çalışma konusundaki kararlılığını göstermektedir” ifadeleri yer aldı.

Pentagon sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, Danimarka askerlerinin Kuzey ve Doğu Suriye’de ABD’nin bırakacağı bir grup askerle birlikte güvenliği ve istikrarı sağlamak için çalışacağını belirtti.

Ankara’dan ‘güvenli bölge’ baskısı

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için ABD’ye baskı yapıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda ‘güvenli bölge’nin bir an önce oluşturulacağını belirtmiş, “Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız” demişti.

“Bunu Amerikalı dostlarımızla birlikte yapmak hepimiz için en ideal yoldur” diyen Erdoğan, “ama böyle bir zemin oluşmazsa hazırlıklarımız tamam. Kendi imkânlarımızla bu işe başlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘güvenli bölge’nin oluşturulmaması halinde ise Suriyeli mülteciler konusunda “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız” demişti.


Karınca, Amerika’nın Sesi, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nailia Nutfullina darp ederek öldüren Altay Aksoy'a 'iyi hal' indirimi
Sonraki Haber
Dorian Kasırgası: Bahamalar'da yaşamını yitirenlerin sayısı 43'e yükseldi