Ana SayfaBilim ve TeknolojiTürkiye’de bir ilk: Deneye Hayır Derneği kuruldu

Türkiye’de bir ilk: Deneye Hayır Derneği kuruldu

HABER MERKEZİ – Deneylerde hayvan kullanımının tamamen yasaklanması hedefiyle Türkiye’nin ilk sivil toplum kuruluşu kuruldu. Her yıl 260 binden fazla hayvanın deneylerde kullanıldığını belirten Deneye Hayır Derneği kurucuları, hayvanlara dönük sistematik zulmün son bulması için mücadeleye destek çağrısı yaptı.

Deneylerde kullanılan hayvanları ve onların haklarını korumak amacıyla Deneye Hayır Derneği kuruldu.

Söz konusu dernek alanında Türkiye’de ilk.

Derneğin hedefinde hayvan deneylerine karşı alternatif yöntemlerin geliştirilerek hayvan deneylerinin tamamen yasaklanması var.

Farklı alanlarda mücadele veren hak savunucularının bir araya gelmesi ile kurulan Deneye Hayır Derneği, 2014 yılından bu yana deneylerde kullanılan ve öldürülen hayvanlara yönelik zulme dikkat çekmek amacıyla Deneye Hayır Platformu adı altında faaliyetlerini sürdürüyordu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan derneğin kurucu başkanı Yağmur Özgür Güven, Türkiye’de her yıl ortalama 266 bin hayvanın deneylerde kullanılıp öldürüldüğünü kaydederek, sistematik zulmün son bulması için yola çıktıklarını dile getirdi.

Derneğin kurucularından karikatürist Aslı Alpar ise, hedeflerinin tüm canlıların hakları için mücadelede politikalar üretmek olduğunu ifade etti, “Esaret üretmeyen ve türcü olmayan bilim yanımızda” diye konuştu.

Yine derneğin kurucuları arasında yer alan dahiliye uzmanı Dr. Oğuz Kınıkoğlu da hayvanlara yönelik zulme dikkat çekti. Kınıkoğlu, tıp fakültesinin hayvan öldürmeden tamamlanabileceğini söyledi.

“1996 yılında yapılmış bir çalışma var: Öğrencilerin bir kısmına hayvanlar üzerinde deney yaptırılıyor, diğer kısmına bilgisayar programı üzerinde eğitim veriliyor. İki grup karşılaştırıldığı zaman görülüyor ki bilgisayar üzerinde ve hayvanlara zarar verilmeden yapılan eğitimler, hayvanlar üzerinde yapılan eğitimlerden daha verimli oluyor ve öğrenciler, sınavlarda daha başarılı oluyorlar. Pratik anlamda da daha başarılı müdahalelerde bulunabiliyorlar.”

Çalışmalara başlayan derneğin kurucuları arasında karikatürist Aslı Alpar, veteriner sağlıkçı Burak Özgüner, gazeteci Melda Onur, uzman doktor Oğuz Kınıkoğlu, iletişimci Şeyda Taluk, turizmci Tolga Öztorun ve müzisyen Yağmur Özgür Güven yer alıyor.

Dernek, deneylerde hayvan kullanımı tamamen yasaklanana dek her türlü mücadeleyi vereceklerini ve toplumun her kesiminden mücadelelerine destek beklediklerini belirtiyor.

Previous post
Adnan Oktar hakim karşısındaydı
Next post
AKP'den 'yargı reformu paketi' açıklaması