Ana SayfaGüncelTuzla’daki fabrika yangınının ardından kimya mühendislerinden uyarı ve öneriler

Tuzla’daki fabrika yangınının ardından kimya mühendislerinden uyarı ve öneriler

HABER MERKEZİ – İstanbul Tuzla’daki bir kimya fabrikasında çıkan yangının ardından önerilerde bulunan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, “Kamu otoriteleri, AFAD ve itfaiye ekipleri vakit geçirmeden kamuya doğru ve yönlendirici bilgi açıklamalıdır” dedi.

İstanbul Tuzla’da bulunan İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren poliüretan kimyasalları üretimi yapan bir fabrikada, dün (18 Eylül) saat 11.40 civarında yangın çıkmıştı.

Yangın nedeniyle oluşan yoğun dumandan aralarında itfaiyecilerin de olduğu yedi kişi etkilenmişti.

Ayrıca yangına müdahale sırasında bir kazanın infilak ederek itfaiye aracına isabet etmesi neticesinde yaralanan iki itfaiyeci de hastaneye sevk edildiği bildirilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gece saat 10.30 sularında yaptığı açıklamada yangının söndürüldüğünü duyurmuştu.

Yangının ardından yazılı açıklama yapan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, “Poliüretan üretiminde hammadde ve yardımcı madde olarak birçok tehlikeli kimyasal kullanılmaktadır” dedi.

“Bu kimyasal maddelerin yanma ürünleri de akut ve kronik etkilere sahip çeşitli buhar ve gaz ürünlerin, sis ve duman şeklinde salınımına (emisyonuna) neden olacağı bilinmektedir.
“Yangın sonucu atmosfere salınan bu ürünlerden en tehlikeli olanların başında Hidrojen Siyanür (HCN) gelmektedir. Ayrıca, kronik kanserojen etkiye sahip yanma ürünlerinin çıkması kaçınılmazdır.”

Türkiye’de kimyasal tesislerin kapasite raporlarının yasa ile gizli tutulduğunu ve bu nedenle yangın olan tesisin depolarında bulunan tehlikeli kimyasalların cinsi ve miktarının bilinmediğini belirten Kimya Mühendisleri Odası, “Bu bilgiler, İstanbul Sanayi Odası ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde mevcut olduğu halde yangının etkileri ve alınacak önlemler konusunda sağlıklı bir açıklama henüz yapılmamıştır” dedi.

Meslek odası önerilerini ise şöyle sıraladı:

  • Tehlikeli kimyasal elleçleyen tüm tesisler Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi (Seveso) Yönetmeliği kapsamında olsunlar/olmasınlar riskleri hakkında toplumu bilgilendirmelidir.
  • Kamu otoriteleri, AFAD ve itfaiye ekipleri vakit geçirmeden kamuya doğru ve yönlendirici bilgi açıklamalıdır. Bölge halkını, organize sanayi bölgesinde çalışan işçileri doğru bilgilendirebilmek için hangi kimyasalın ne kadar süre ne miktarda yandığı, rüzgarın hangi hızda ne yöne estiği gibi bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden süreç kamu otoritelerince sağlıklı, şeffaf bir şekilde ele alınmalı, tüm canlıların ve çevrenin sağlığı için bilgi kirliliğinin önüne geçilmelidir.
  • Soğuk savaş döneminden kalma sivil savunma anlayışı ile, kaza ve yangın sonrası bilirkişiler oluşturup, hazırlanan raporları dosyalara koymak yerine daha çağdaş, önleyici “Risk Demokrasisi” anlayışına geçilmelidir.
  • Yanma ve yangın bir kimyasal prosestir. Yangın söndürme süreci de meslektaşlarımız ve odamızın ilgi alanındadır. Endüstriyel bölgelerdeki itfaiye ekiplerinin endüstriyel yangınlara müdahale bilgisi, iş kazalarının önlenmesi ve yangının ve yangın ürünlerinin çevreyi tehdit etmemesi açısından hayati önemdedir. Yangının meydana geldiği ve etki alanında bulunduğundan şüphe edilen tesislerdeki çalışanlar durumdan haberdar edilmeli ve tahliyeleri sağlanmalıdır.
  • Endüstriyel yangın ve patlamaların önlenebilmesi için yerel yönetimler ve kamu otoriteleri, başta üniversiteler, TMMOB’un ilgili meslek odaları ve STK’lar ile iş birliği yapmalıdır.

“Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak birikimlerimizi paylaşmaya hazırız” denilen açıklamada, son olarak yetkililerin bir an önce açıklama yapması talep edildi.

“Sahip olduğumuz sınırlı bilgiler ile yangın olan tesise yakın bölgelerde oturan / çalışan yurttaşlarımızın potansiyel tehlike göz önünde bulundurularak, önlem alabilmeleri için ivedilikle kamu otoritelerini açıklamaya davet ediyoruz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Buzul Çağı'nın nasıl başladığını biliyor musunuz?
Sonraki Haber
Çin ve Rusya’dan veto: BMGK oturumundan “İdlib’de ateşkes” çıkmadı