Ana SayfaGüncelYerine kayyum atanan Bedia Özgökçe Ertan hakkında soruşturma

Yerine kayyum atanan Bedia Özgökçe Ertan hakkında soruşturma

HABER MERKEZİ – Görevden alınarak yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından dört ayrı gerekçeyle soruşturma başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos’ta HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum atamıştı.

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’a dört ayrı gerekçeyle soruşturma başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından başlatılan idari soruşturmanın içeriğine dair Mezopotamya Ajansı’na konuşan Özgökçe-Ertan’ın paylaştığı bilgilere göre soruşturmaya gerekçe gösterilen nedenler şu şekilde:

  • Daire başkanlarının ve bazı müdürlerin görevlerinden alınıp yerlerine başkalarının atanması
  • Eşbaşkanlık uygulaması
  • Personel üzerinde sendika değişikliği baskısı yaptığı iddiası
  • Belediyeler arasında parti ayrımı gözettiği iddiası

Soruşturmaya konu edilen gerekçelere dair konuşan Özgökçe-Ertan, herkesin kendi ekibiyle çalışabileceğini, görevden alınanların arasında “belediye yönetiminde yolsuzluğa bulaşmış, rüşvetle anılan, ses kayıtlarının olduğu daire başkanları ve çok önemli makamlarda insanlar” olduğunu söyledi.

Eşbaşkanlık uygulamasının kaynağının da Anayasa, uluslararası yasalar ve Avrupa Birliği Yerel Yönetim Özerklik Şartı ile sandık iradesi olduğunu belirten Özgökçe-Bertan, belediyeler arasında parti ayrımı gözetildiği yönündeki iddia için ise “iftira” dedi, “Biz belediyenin 75.  maddesindeki yetkimizi kullandık. Kaldı ki meclis bu kararı vermiştir. Kamu yararı söz konusu olan her hususla ilgili belediyelerin yetkisi söz konusudur” diye konuştu.

Özgökçe-Bertan konuyla ilgili son olarak “yapılan siyasi darbedir” dedi.

“Tıpkı 4 Kasım Darbesi gibi bu siyasi darbe de yine partimize yönelik, Kürt halkına yöneliktir. Buna dair hakkımızda açılan soruşturmalara dair her kesimin sorularını açık yüreklilikle cevaplamaya hazırız.  Bizler hakkındaki iddiaların hiçbir geçerliliği yoktur. Bu anlamda bağımsız ve tarafsız bir yargı gözü incelediğinde hem beraat edeceğimiz husus açıktır, hem de bu anlamda bizim bir geri adımımız ya da korkumuz yok.”

Ahmet Türk hakkında ‘eşbaşkanlık’ soruşturması