Ana SayfaÇalışma YaşamıYıllarca sigortasız çalıştırıldığını söyleyince sektörde iş yapamaz hale geldi

Yıllarca sigortasız çalıştırıldığını söyleyince sektörde iş yapamaz hale geldi

HABER MERKEZİ – “Yıllarca sigortasız çalıştırıldım” diyen anketör Neslihan Acar, kendisini sigortasız çalıştıran iş verenleri ile tartışması sonrası işinden oldu ve sektörde iş yapamaz hale geldi. 15 yıldır sadece anketörlük yaptığını ve bugün hiçbir şirketin kendisine iş vermediğini söyleyen Acar, “Çalışma yaşamında en temel hak olan sigorta hakkımızı yıllarca gasp ettiler. Susmuyorum, işçi arkadaşlarımla gönderdikleri tehditlerine de boyun eğmiyorum” diyor.


Haber: Pelin Özkaptan


15 yıldır anketörlük yapan Neslihan Acar, daha önce çalıştığı bir iş yerlerinde uzun yıllar sigortasız çalıştırıldığını ifşa edince sektörde iş yapamaz hale geldi.

Acar, 26 Ağustos’ta sosyal medya platformu Twitter’da 10 yıl önce patronluğunu yapan “Artı Bir Araştırma” adlı şirketin sahibi Hüseyin Çalışkaner’in siyasi iktidara ‘muhalif’ mesajlarına tepki gösterdiği için hedef olduğunu söyledi.

“Sadece bu işi yapıyorum ve hiçbir şirket bana iş vermiyor”

“Profiline girip bakındığımda iktidara muhalif, hak-hukuk dolu bir sürü paylaşım yaptığını gördüm. Ben de ‘aslında böyle biri’ dedim ve paylaştığım tweet hızlıca yayılmaya başlandı” diyen Acar, olayı ve iş kollarındaki durumu şöyle anlattı:

“Ben 15 yıldır anketörlük yapıyorum ve benim gibi yıllardır bu işi meslek edinmiş sadece benim tanıdığım yüzlerce anketör var. Bu arkadaşların sigortaları hala yok ve hala Hüseyin Çalışkaner’e çalışan insanlar var.
“Araştırma şirketlerinde çalışanlara sigorta yapmamak ilahi bir emir gibidir ve asla bu kural değişmez, kim bunu talep ederse de  komple araştırma şirketlerinde çalışması yasaklanabilir. Ben de şuan aynı durumdayım.
“Sadece bu iş yapıyorum ve hiçbir şirket sahibi bana iş vermiyor ve benim tanıdığım, selamlaştığım kimseye de iş verilmiyor. Sorumluluk hisseden birkaç şirket kendi ismim dışında çalışmayı dayatıyor ama burada da karşınıza  ödemenizi alamama sıkıntısı çıkıyor ve yine SGK olmadan çalışma dayatılıyor.”

Yıllardır anketörlük yapan kendisi gibi işçilere karşı sorumluluk hissettiğini belirten Acar, meslek iş kolundaki güvencesizliği ise şöyle aktardı:

“Anketörlük, süpervizörlük yapan arkadaşlarıma dair sorumluluk hissediyorum. Çünkü 20 yıla yakındır anketörlük yapan, sırtlarında 20 kiloya yakın yük taşıyıp, günde en az 10 km yürüyüp artık yürüyemez duruma gelmiş ama acı içerisinde çalışmak zorunda kalan, üstüne tedavi olamayan arkadaşlarım var. Ben hala bu sektörün getirdiği  bel fıtığı, cilt hastalıkları ve bu kadar stresin yaratmış olduğu bir sürü sağlık sorunu ile uğraşıyorum.”

“Sorumlusu TÜAD, bakanlık ve sendikalar”

Acar tüm bunlardan ise Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD), şikayetleri görmezden geldiğini belirttiği Çalışma Bakanlığı ve kendilerini örgütlemek istemeyen sendikaları sorumlu tutuyor.

Şimdiye kadar  iş yasağı, ödeme vermeme  gibi tehditlerle anketörlerin susturulduğunu söyleyen Acar, “Ama şimdi olduğu gibi artık  kimse susmuyor. 2 gündür yüzlerce insan aradı beni. Türkiye’nin başka bölgelerinde çalışanların da olduğu herkesin aynı şeyi anlattığını görüyoruz” dedi ve ekledi:

“Bu sesleri sadece ben duymuyorum onlar da duyuyorlar. Artık eskisi gibi çarklarını döndüremeyeceklerinin de farkındalar. Çalışma yaşamında en temel hak olan sigorta hakkımızı yıllarca gasp ettiler. Susmuyorum, işçi arkadaşlarımla gönderdikleri tehditlerine de boyun eğmiyorum.”



Önceki Haber
CHP: Demokrasiye kayyum atadılar, birlikte mücadele edilmeli
Sonraki Haber
İstanbul’un enflasyonu Ağustos'ta yükseldi