103 emekli amiralin ilk duruşması 21 Mart’ta

103 emekli amiralin ilk duruşması 21 Mart’ta

Montrö Sözleşmesine ilişkin bildiri yayınladıkları için 103 emekli amiral hakkında açılan davanın ilk duruşması 21 Mart 2022’de görülecek.

Montrö Sözleşmesi’ne ilişkin yayımladıkları bildiriye ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 103 emekli amiral hakkında dava açıldı.

Amiraller hakkında “anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması 21 Mart 2022’de görülecek.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 103 emekli amiral, yayımladığı “Montrö Bildirisi”ne ilişkin olarak 4 Nisan’da gözaltına alınmış ve ifadelerinin alınmasının ardından adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede emekli amirallerin, ADMEK-2 isimli WhatsApp grubunda bildirinin taslağının paylaşılmasından metnin oluşturulmasına kadar katkı sundukları, altını imzalamayı kabul ettikleri ve yayımlanması için anlaştıkları belirtildi.

Bildiride imzası bulunan emekli amirallerin seçilmiş hükümeti hedef aldıklarına ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek üzere anlaştıkları ileri sürülen iddianamede, bildiride geçen Montrö vurgusunun “araç” olarak kullanıldığı, bunun WhatsApp grubunda yer alan şüphelilerin yazışmalarından anlaşıldığı vurgulandı. İddianamede, 103 emekli amiralin ortak bir iştirak iradesiyle hazırlanan bildiriyi kamuoyuyla paylaşarak, meşru iktidara karşı harekete geçmek üzere ve hükümetin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellenmesi amacıyla TSK içerisinde emir komuta dışında hareket edilmesini hedefledikleri iddia edildi.

HABER MERKEZİ