136 ülke anlaştı: Çok uluslu şirketler yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek

136 ülke anlaştı: Çok uluslu şirketler yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek

OECD küresel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 90’ınından fazlasını temsil eden, aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye’nin de yer aldığı 136 ülkenin uluslararası vergi reformuna yönelik anlaşmayı kabul ettiğini açıkladı. Anlaşmaya göre çok uluslu şirketler yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek. Ancak bu oranın az olduğu belirtiliyor.

Uluslararası vergi reformuna Macaristan ve İrlanda’nın da katılmasıyla anlaşma artık tüm 38 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkesi ve bütün G20 ülkeleri tarafından destekleniyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere öre bu reformla çok uluslu şirketler, 2023’ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulacak.

OECD tarafından dün yapılan açıklamaya göre dünyanın en büyük ve en kârlı 100’e yakın çok uluslu şirketinden elde edilen 125 milyar dolardan fazla kâr ülkelere yeniden dağıtılacak.

Ayrıca bu şirketlerin faaliyet gösterdikleri yerlerde “adil bir vergi ödemeleri” ve “kâr elde etmeleri” sağlanacak.

ABD anlaşmadan memnun

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu anlaşmanın tarihi olduğunu vurgulayarak, “Bu anlaşma gelecek haftalarda tamamlanacak ve merkezi yabancı ülkelerde olan çok uluslu şirketler, halihazırda ABD merkezli çok uluslu şirketlerin yaptığı gibi, iş yaptıkları her yerde asgari vergi ile karşı karşıya kalacaklar” dedi.

Vergi rekabetinin sona erdirmeyeceği belirtilen anlaşmanın getirdiği çözüm, 13 Ekim’de Washington’da yapılacak G20 Maliye Bakanları toplantısında ve ay sonunda Roma’da yapılacak G20 Liderler Zirvesi’nde sunulacak.

Temmuz ayında 100 ülke metne katılmıştı

Ancak çok sayıda kişi yüzde 15 oranının düşük olduğunu aktarıyor.

Anlaşmanın Amazon ve Facebook gibi 23 milyar doların üzerinde küresel satışı bulunan ve kâr marjı yüzde 10’un üzerine çıkan şirketleri etkilemesi bekleniyor.

OECD’nin ilk ortaya sunduğu metne Temmuz ayında 100 ülke destek vermişti.

Kurumlar vergisi yüzde 15’in altında olan İrlanda, Macaristan ve Estonya gibi ülkeler, ancak metinde yapılan değişikliğin ardından anlaşmaya destek verdiklerini açıkladı.

Kenya, Nijerya, Pakistan ve Sri Lanka ise anlaşmaya henüz katılmadı.

Anlaşma, çoğu ABD merkezli olan şirkete dijital vergi getirilmesi yönünde ABD ile İngiltere ve Fransa gibi ülkeler arasında yaşanan gerilime de çare olacağı kaydediliyor.

Yoksulluğa karşı çalışmalarıyla bilinen İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam ise yüzde 15’in çok az bir oran olduğunu belirterek en az yüzde 25 vergi uygulanması gerektiğini vurguladı.

HABER MERKEZİ