17 bin liralık elektrik faturası isyan ettirdi: Mum ışığında satış yapıyor

17 bin liralık elektrik faturası isyan ettirdi: Mum ışığında satış yapıyor

İzmir’in Buca ilçesinde fırın işleten Azad Kızıl, elektrik faturasının 6 bin liradan 17 bin liraya çıkması üzerine mum ışığında satış yaparak, zamları protesto ediyor.

Yeni yılın ilk sabahı açıklanan zam oranları arasında en önemlisi kademeli olarak yüzde 50 ile yüzde 125 arasında değişen elektrik zammı oldu. Ayda 150 kilovatsaatlik tüketim sınırına kadar yüzde 50 zam yansıyan faturalar, bu sınırdan sonra kademeli olarak yüzde 125’e kadar çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İzmir’de 2022 yılı Ocak ayında geçen aya göre fiyatı en fazla artan ürün yüzde 69,97’lik artışla elektrik ücreti oldu.

Açıklanan zam oranlarının ardından Türkiye’nin dört bir yanında protestolar yaşandı. Yurttaşlar ve esnaflar elektrik faturalarının bu kadar yükselmesine tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Ocak günü aylık kullanım sınırını 150’den 210 kilovatsaate çıkardı. Fakat bunun da yeterli olmadığını belirten yurttaşlar, zamlı faturaların gelmeye başlaması ile birlikte tepkilerini yükseltti.

Azad Kızıl

Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’in haberine göre bu tepkiyi gösterenlerden birisi de İzmir Buca ilçesinde fırın işleten Azad Kızıl.

Kızıl’ın 13 yıldır işlettiği fırına gelen faturada bir ayda 2 kattan fazla fark yaşandı. Ocak ayında 6 bin 768 lira gelen fatura, bu ay 17 bin 131 liraya çıktı. Buna tepki gösteren Kızıl ise, çareyi mum ışığında ekmek satmakta buldu. Akşam saatlerinde fırın içindeki ampulleri açmayan Kızıl, mum ışığında satış yaparak zamları protesto ediyor.

Tüm kazanç faturalara gidiyor

Elektrik faturasının yüksek gelmesinden kaynaklı bu protestoyu yaptığını vurgulayan Kızıl, “Elektrik faturamız 6 bin gelirken, bu ay 17 bin lira fatura geldi. Bu da bizi ayakta duramaz hale getirdi. Daha doğalgaz faturası gelmedi. Yakıt masraflarımız günlük 2 bin liraya yaklaşmış durumda. 2 bin lira da bin ekmeğe denk geliyor. Günlük bin ekmeği, elektrik şirketlerine haraç öder gibi ödüyoruz. Elektrik faturasını bir ay ödemesek hemen keserler. Bizi tamamıyla kilitlemiş durumdalar” dedi.

“Eskiden ‘krizler gelip geçici’ diyorduk. Ama artık öz sermayemiz de eridi bitti” diyen Azad Kazıl 13 yıldır fırın işlettikleri fırının ilk defa kapatma noktasına geldiğini söyledi.

HABER MERKEZİ