‘Haklarımızı alana kadar direneceğiz’

‘Haklarımızı alana kadar direneceğiz’

Barınma haklarını talep etmek için bir araya gelen üniversite öğrencileri, mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Üniversite öğrencileri, barınma hakkı talebini dile getirmek için Fatih’te bulunan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, “Barınma hakkımızı alacağız!” pankartının yanı sıra, ” Öğrencinin yurdu direniştir” ve “Örgütlen güçlen” dövizleri taşınırken sık sık “Barınma haktır, alacağız” ve “Savaşa değil, öğrenciye bütçe” sloganları atıldı.

Açıklamaya birçok öğrenci katılırken, açıklamayı öğrenciler adına Mısra Sapan okudu.

Uzunca bir süredir uzak kaldıkları öğrencilerin kampüslere geri döndüğünü hatırlatan Sapan, derinleşen ekonomik krizin faturasının öğrencilerin omuzlarına yüklendiğini belirterek, şunları söyledi:

“İktidarın Covid-19 önlemleri adı altında açıkladığı yasaklar, salgın süreci boyunca uygulanan göstermelik önlemler; zenginleri daha da zenginleştirirken, bizlerin yaşamlarına bir saldırıya dönüştü. Üniversitelerin yüz yüze öğrenime kapanmasıyla ailelerimizin yanına, tutsaklaştırıldığımız evlere dönmek zorunda bırakıldık. Çalıştığımız işyerlerinin bizleri haksız yere işten çıkarması, ücretsiz izin adı altında uygulanan sömürü yöntemleri ile işsiz bırakıldık.” 

Sapan, 2 yıllık yasak politikasının virüsle alakalı olmadığını ve iktidarın sadece krizden karlı çıkmaya çalıştığının altını çizerek, “Bu stratejinin bir parçası olarak da devlet; TL’nin değer kaybetmesi, artan borçlanma, artan işsizlik, enflasyon gibi ekonomideki sorunların çözümünü de faturayı yine bizlere, gençlere kesmekte buldu” dedi.

Direnişi büyütme kararı

Devletten aldıkları 650 lira kredi veya bursla geçinme olanaklarının olmadığını vurgulayan Sapan, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini ifade etti:

“Üstüne üstlük biz kalacak yer bulamazken, saraylarda yaşayan T.C devleti başkanı televizyonlara çıkıp utanmadan ‘650 lira elinize dilinize dursun’ diyebiliyor. Bugün yurtlar çıkmıyorsa, kiralar ödenemiyorsa, midelerimiz boşsa ve akıllarımızda beraberce üretmenin isteği, önümüzde de kuracağımız sınıfsız, sınırsız, özgür bir dünya varsa; kimse yaşam hakkımızdan öyle kolay vazgeçeceğimizi, bizi mahkûm ettikleri koşulları kabul edeceğimizi beklemesin. Bütün sokaklardan, kampüslerden, parklardan, meydanlardan öğrenci gençliğin taleplerini, dayanışmasını ve direnişini büyüteceğiz.” 

‘Kiralara üst sınır getirilsin’

Sapan, öğrenciler olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Dört duvarı ve bir çatısı var diye ‘ev’ denilen yerlere fahiş kira ücretleri istendiğine tanık oluyoruz. Derhal, kira üst sınırı belirlenmelidir.
  • Enflasyon ve yurt, kira, yemekhane ücretlerine uygulanan zam dikkate alınarak KYK bursları bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde artırılmalıdır.
  • Bu süreçte yüzlerce öğrencinin KYK yurtlarına yerleşemediğine tanık olduk. Bölgelerdeki öğrenci sayısı ve yurt sayısı dikkate alınarak KYK yurt kapasiteleri arttırılmalıdır.
  • Yurtlar, öğrencilerin rahat, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabileceği şekilde organize edilmeli; yurtların niteliği arttırılmalıdır.
  • Öğrencilerin ev bulabilmesi, evin ihtiyaçlarını giderebilmesi olanaksızdır, öğrenci evleri desteklenmelidir.

Basın açıklamasından sonra öğrenciler forum etkinliğine geçti. Öğrenciler forumda sorunlarını tartıştı.