Ana SayfaGüncel3. Köprü geçiş ücretleri nedeniyle nakliyecilerden ürünlere zam

3. Köprü geçiş ücretleri nedeniyle nakliyecilerden ürünlere zam

Nakliyeciler, 3. Köprü'yü geçerek İstanbul'a kamyon ve TIR'larla ulaşan ürünlere yüksek köprü geçiş ücretleri nedeniyle zam yapmaya başladı.

Geçtiğimiz aylarda açılışı yapılan, yapımı için kesilen ağaçlar ve ismi nedeniyle tepki çeken ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü (3. Köprü) geçerek İstanbul’a kamyon ve TIR’larla ulaşan ürünlere zam yapılmaya başlandı.

Nakliyeciler, İstanbul’a ulaştırdıkları ürünlere köprü geçiş ücretleri dolayısıyla zam yapmaya başladı.

Yapılan zamlar meyve-sebzeden damacana suya kadar pek çok ürün için geçerli ve yüzde 20’ye varan fiyat artışları söz konusu.

Nakliyecinin köprüden geçiş maliyeti

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde küçük araçlar için geçiş ücreti 10 TL, ağır vasıta için ise 30 TL. Dolayısıyla kamyon, TIR ve otobüsler daha önce iki köprüden de en düşük 6 TL, en yüksek 15 TL ödeyerek geçip dönerken, şimdi 2 katını ödemek zorunda kalıyor. Ancak Anadolu’dan ya da Gebze gibi lojistik noktalardan gelen ağır taşıtlar hem gidişte, hem de dönüşte ödeme yapıyor.

Yani 3. Köprü’ye zorunlu olarak girmek zorunda kalan iki akslı bir kamyonet ya da kamyon Avrupa’dan Asya’ya (Mahmutbey-Paşaköy) 51.1 TL öderken, dönüşte 37.95 olmak üzere toplam 89.05 TL ödüyor artık. Üç aksı olan kamyon, TIR ya da otobüsler ise aynı güzergahta toplam 114.60 ödüyor. En basit yük taşıyıcı kamyonetlerin maliyeti kabaca 80, kamyon ve otobüslerin maliyeti ise 100 TL.