Ana SayfaGüncel544 televizyon haberinde LGBTİ’yle ilgili haber sayısı sıfır

544 televizyon haberinde LGBTİ’yle ilgili haber sayısı sıfır

“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Projesi” kapsamında haber atölyelerinin ilki İstanbul’da başladı. Atölyede Dr. İdil Engindeniz Şahan, Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Ali Erol birer sunum yaptı.

HABER MERKEZİ – IPS İletişim Vakfı, Bianet ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa yürüttüğü Kaos GL’nin destekleyerek içinde yer aldığı, “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Projesi” kapsamındaki haber atölyelerinin ilki İstanbul’da başladı.

İstanbul’da düzenlenen atölyeye, çok sayıda gazetecinin yanı sıra, farklı kadın ve LGBTİ örgütlerinden temsilciler katıldı.

Atölyede eğitimcilerinden Dr. İdil Engindeniz Şahan, gazete ve televizyonlardan yapılan haber taraması sonucu hazırlanmış bir rapor sunumu yaparken Prof. Dr. Sevda Alankuş “Kadın Odaklı Habercilik” ve Ali Erol “LGBTİ Odaklı Habercilik” üzerine birer sunum yaptı.

Bu sunumların ardından medyadaki eril habercilik pratiği ve sorunları tartışıldı.

Yürütülen tartışmalarda da mevcut sorunların nasıl tarif edildiği, kadın ve LGBTİ örgütlerinin ihtiyaç olarak gördükleri şeyler, toplumsal cinsiyet odaklı habercilikten ne anlaşılması gerektiği ve yaygın eril pratikler ile sorunlara karşı nasıl bir yol haritasının oluşturulabileceği konuları ele alındı.

544 TV haberinde LGBTİ’yle ilgili haber sayısı sıfır

İdil Engindeniz Şahan, Mayıs 2016’da ulusal ve yerel ölçekte yayın yapan 20 gazete ile 7 televizyon kanalındaki haberler üzerine yaptığı inceleme neticesinde ulaşılan yüzdelerin toplumsal cinsiyet açısından dengeli dağılım göstermediğini söyledi.

Rapordaki verileri aktaran Şahan, tüm gazeteler birlikte ele alındığında ilk sayfada kadın temsilinin yüzde 26 olduğunu belirtirken,  bin 694 haberden ise sadece dördünün LGBTİ varlığına ilişkin olduğunu kaydetti. Şahan, 544 TV haberinden 271’inin kadın/lıkla ilgili olduğunu, LGBTİ ile ilgili haber sayısının ise sıfır olduğunu belirtti.

“Haber etiği, öteki merkezli olarak yeniden kurulmalı”

Sevda Alankuş, feminist medya eleştirisinden hareketle kadın odaklı haberciliği anlattığı konuşmasında, “5N1K’ya verdiğiniz cevaplar genelde resmi otoriteler üzerinden olduğu için, haber birincil haberi tanımlayıcıların çerçevesi üzerinden kuruluyor. Orada kadınlar olmadığında bütünüyle dışında kalabiliyor. Haber değeri tanımı yeniden yapılmalı, haber kaynağının kimler olduğu yeniden tanımlanmalı, objektif ve kesinliği sağlamak adına yaptığımız şeye yeniden bakmalı. Haber etiği, öteki merkezli olarak yeniden kurulmalı” dedi.

Ali Erol, LGBTİ odaklı habercilik sunumunda “Kişi kendisini nasıl adlandırmak istiyorsa o isimle haberde onu gösterirsin” dedi. Haberin öznesini görünmez kılacak ifadelerden kaçınılmaması gerektiğini vurguladı.

İki yıl boyunca sürecek projede Türkiye’nin 7 merkezinde daha atölyeler yapılacak.