Ana SayfaGüncel97 örgüt, çevre koruma kanununu hiçe sayan ‘Madde 80’e karşı birleşti

97 örgüt, çevre koruma kanununu hiçe sayan ‘Madde 80’e karşı birleşti

Ekoloji yıkıma yol açacak olan 80. Madde'ye karşı birleşen 97 örgüt, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Çevre koruma kanunlarını hiçe sayan ‘Madde 80’, geçtiğimiz ay Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Torba yasada önce 70 ardından 75 ve son olarak 80. madde olarak yer alan maddeye karşı 97 kurum ortak bir açıklama yaptı. Madde 80 ve onun sermaye ayağını oluşturan Türkiye Varlık Fonu’na karşı, 97 kurum adına, Çevre Mühendisleri İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, “Madde 80 Doğaya, kentlere, yaşama karşı açık bir savaş ilanıdır” denildi.

“Yasama yetkisi Parlamento’dan alınıp Bakanlar Kurulu’na verildi”

Basın toplantısında söz alan, Çevre ve Ekoloji Hareketleri avukatı İbrahim Demirci, 80. Madde’nin 4. fıkrasının yok hükmünde olduğunu belirterek, bu maddenin Bakanlar Kurulu’na yasa çıkarma yetkisi verdiğini, yasama yetkisinin Parlamento’dan alınıp Bakanlar Kurulu’na verildiğini söyledi.

madde-80Demirci, 80. Madde’nin 5. fıkrasının ise, kamu kurumlarından hiçbir izin almaksızın projeleri hayata geçirmeyi mümkün kıldığını belirterek, Bakanlar Kuruluna, yürütülecek projelere yönelik yasal tüm kısıtları ortadan kaldırma yetkisi verildiğini ifade etti.

Söz konusu maddenin yasal ve anayasal mevzuata aykırı olduğunu belirten avukat İbrahim Demirci, aynı zamanda uluslararası hukukun da ihlal edildiğini belirtti.

İstanbul eski Milletvekili Melda Onur ise, bürokrasinin OHAL sürecindeki tavrına dikkat çekerek, 80. Madde ile başlayan süreci “Kamu’su Cengiz, ahlakı Ağaoğlu olan bir süreç” olarak tanımladı.

Geçmişte yapılacak itirazlar ile kanunun Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) döneceğini belirten Melda Onur, şu anda AYM’nin vereceği kararı kestirmenin mümkün olmadığını söyledi. Onur, AYM’ye itiraz yolunun takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Onur ayrıca 80. Madde’nin durdurulması açısından Meclis’ten bir beklenti içerisine girilmemesi gerektiğini de söyledi.

“Madde 80, Türkiye’nin yarınına ipotektir”

İmzacı 97 kurum adına yapılan ortak açıklama ise şöyle:

“Türkiye Varlık Fonu, varoluşun şarkısına, börtü böceğin hayvanın mahremine, insanın hafızasına ve nefesine yapılan nobranca bir darbedir; doğaya, kentlere, yaşama karşı açık bir savaş ilanıdır. Madde 80, yurttaşların kendi vergileriyle Türkiye’nin yarınlarına ipotek koyulması demektir. Madde 80, hukukun üstünlüğü kavramının ‘şirketlerin üstünlüğü’ olarak değiştirilmesidir. Madde 80, Bakanlar Kurulu’nun toplumun ve hukukun üstüne geçirilmesi demektir. Madde 80, bildiğimiz anlamda hukukun ortadan kaldırılması, tüm varlıkların tek kaynağı olan doğa üzerinde cirit atacak akıl almaz bir sermaye tahakkümünün yeni düzen olarak tanımlanmasıdır. Bu nedenle, bizler yaşam savunucuları olarak Anayasa Mahkemesi’nden bir talan çağına kapı açacak olan ‘6745 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptal edilmesini istiyoruz.

Bizler, doğa, hayvan ve kent örgütleri, duyarlı hukukçu ve siyasetçiler, yaşam savunucuları, kısacası yaşamın ta kendisi olarak, hayvanlar, çocuklar ve yaşanılabilir bir dünya için toprağı, suyu, havayı; çıkarsız bir şekilde doğayı savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz.”

22 Ekim’de Galatasaray’da eylem var

Yapılan basın toplantısında, 22 Ekim Cumartesi saat 13.00’te Galatasaray Meydanı’nda yapılacak eylem için çağrı yapıldı.

İmzacı kurumlar

Acıbadem Halk Dayanışması, Adalar Savunması, Alakır Nehri Kardeşliği, Arhavi Doğa Koruma Platformu, Artvin HOD Maden İzleme Grubu, Aydın Çevre Platformu, Ayvalık Çevre Platformu, Bartın Platformu, Bakırtepe Çevre Platformu, Beşiktaş Kent Dayanışması, Beykoz Kent Dayanışması, Beyoğlu Kent Savunması, Bursa Kayapa Çöp Depolama ve Yakma Tesisine Hayır Platformu, Bursa Kent Savunması, Bozcaada Forum, Çanakkale İDA Dayanışması, Çevre ve Ekoloji Hareketleri Avukatları (ÇEHAV), Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Çekerek Irmağı Özgür Akacak, Derin Ekoloji Derneği, Didim Çevre Platformu, Diren Büyükçekmece, Dört Ayaklı Şehir, DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu, Doğanın Çocukları, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), Don Kişot Bisiklet Kolektifi, Ereğli Cevre Platformu, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu, Fatih Tarihî Yarımadayı Koruma Dayanışma Ve Kültür Derneği, Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu, Fırtına İnisiyatifi, Fikirtepe Derneği, Gaziantep Barosu, Gaziantep Doğa ve Hayvan Dostları Derneği , Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi, Göztepe Dayanışması, Haliç Dayanışması, Haydarpaşa Dayanışması, HDK Ekoloji Meclisi, Hayvan Hakları İzleme Merkezi ve Komitesi, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvan Haklarını Koruma ve, Geliştirme Derneği, Hayvanlara Adalet Platformu, Hayvan Hakları Federasyonu, Haziran Ekoloji ve Kent Grubu ,Hemşim Yaşam Derneği, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, İstanbul Kent Savunması, Kadıköy Kent Dayanışması, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kardeş Bitkiler Topluluğu, Kayseri Hayvanları Koruma Derneği, Kayseri Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Kuzdere Gönüllüleri, Koşuyolu Çevre Gönüllüleri, Kozluören Doğa Direniş Platformu, Loç Vadisi Koruma Platformu, Maçka Parkı Forumu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Munzur Çevre Derneği, Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu, Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği, Pangea Ekoloji, Phaselis İnisiyatifi , Politeknik, Roma Bostanı, Saray Doğayı Koruma Derneği, Sarıyer Kent Dayanışması, Senoz Vadisi Koruma Platformu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Sultangazi Kent Savunması, Şişli Merkez Mahallesi Forumu, Sosyal Haklar Derneği, Uludağ’a Dokunma, Tahtacıörencik Eko-komünal Köy, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Temiz Ünye Çevre Platformu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Toplumcu Mimarlar ve Mühendisler Meclisi, Tonya Çevre Platformu İstanbul Yürütmesi, Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Savunması, Yaylaların Kardeşliği, Yeşil Artvin Derneği, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Yeşilırmak Tozanlı Çevre Platformu, Yeşil Gazete, Yeşil Sol Parti Doğanın Hakları Var Çalışma Gurubu, Yeşil Öfke Ekoloji Kolektifi, Yeşil Direniş Gazetesi, Yeryüzüne Özgürlük, Yeryüzü Derneği, Yunuslara Özgürlük Platformu.