Ana SayfaManşet‘Dünya Kız Çocukları Günü’: 7 saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor

‘Dünya Kız Çocukları Günü’: 7 saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor

'Dünya Kız Çocukları Günü'nde veriler, kız çocuklarının korunması ve cinsiyet eşitliği hedefinin sadece kağıt üstünde kaldığını ortaya koydu. Dünyada 7 saniyede 15 yaşın altındaki bir kız çocuğu evlendirilirken, kız çocukları aile içi istismar, eğitimsizlik ile her türlü istismara maruz bırakılıyor.

HABER MERKEZİ – Kanada, Peru ve Türkiye’nin 10 Aralık 2011’de Birleşmiş Milletlere sunduğu tasarıyla kabul edilen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü kabul edilmişti. Amaç BM kalkınma hedeflerine ulaşılması, ekonomik büyüme, kız çocuklara karşı ayrımcılık ve şiddetin sona ermesinin sağlanması, kız çocukların desteklenmesi ve güçlendirilmesiydi. Ancak sadece kağıt üzerinde kaldı.

Ev işleriyle istismar ediliyorlar

UNICEF raporunda, kız çocuklarının ücretsiz gündelik ev işleri için oğlan çocuklarına oranla yüzde 40 daha fazla çalıştırıldığı ve bu farkın 160 milyon saate tekabül ettiği belirtiliyor.

7 saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor

‘Save the Children’ isimli çocuk yardım kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre, her 7 saniyede 15 yaşın altındaki bir kız çocuğu evlendiriliyor. BBC Türkçe’nin haberine göre, kız çocuklarını erken evliliğe zorlayan faktörler arasında, çatışma, yoksulluk ve insani krizler sayılıyor.

Save the Children’ın Yönetim Kurulu Başkanı Helle Thorning-Schmidt, “Çocuk yaşta evlilikler, kız çocuklarını en temel öğrenme, gelişme ve çocuk olma hakkından mahrum ediyor. Erken evlenen çocuklar okula gidemiyor ve aile içi şiddet, cinsel istismarla karşlaşma ihtimalleri artıyor. Hamile kalıyorlar ve HIV de dâhil cinsel yolla bulaşan hastalıklara açık hale geliyorlar” diyor.

“Every Last Girl- Her bir kız çocuğu” adlı çalışmada ülkeler okullaşma, çocuk yaşta evlendirilme, hamilelik, anne ölümleri ve parlamentodaki kadın sayısına göre sıralanıyor.

Türkiye 144 ülke arasında 55.sırada

Sıralamanın en sonunda Çad, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali yer alıyor. 144 ülkenin yer aldığı listede Türkiye ise 55. sırada. İsveç, Finlandiya ve Norveç’in ilk üçte yer aldığı sıralamada bu ülkeleri Hollanda, Belçika ve Danimarka izliyor. Listede İngiltere 15, ABD ise 32. sırada.

Mülteci çocuklar zorla evlendiriliyor

Raporda mülteci kamplarında yaşayan kız çocuklarının, evlendirilme tehlikesi altında olduğu vurgulanıyor. Çok sayıda mülteci ailenin kız çocuklarını yoksulluktan evlendirdiği kaydediliyor.

‘Çocuk büyüten bir çocuğum’

Çalışmada Lübnan’da yaşayan 13 yaşındaki bir Suriyeli çocuğun yaşadıkları anlatılıyor. 20 yaşındaki bir erkekle evlendirilen Sahar takma adlı çocuk, “Düğün günü harika bir gün olacak sandım ama değildi. Sefalet, mutsuzluk doluydu. Bebeğim olduğu için çok şanslıyım. Ama ben çocuk büyüten bir çocuğum” diyor.

3 evlilikten biri çocuk evliliği

UNICEF’in tahminlerine göre, 2030 itibariyle çocuk evlilikleri 700 milyondan, 950 milyona çıkacak. Türkiye’de her üç kadından biri erken yaşta, zorla evlendirilirken, Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde 142 ülke arasında 125’inci sırada.

8 çocuktan biri aile içi istismar mağduru

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tahminlerine göre, dünya genelinde kız çocuklarının yüzde 20’si, cinsel istismara maruz bırakılıyor.

Adalet Bakanlığı’nın 2014 yılı verilerine göre, her 8 çocuktan biri aile içi istismar mağduru. Fakat bu vakalarının ise ancak binde biri ortaya çıkıyor. Türkiye’de yapılmış araştırmaların bulgularına göre, aile içi saldırganların yüzde 57’sini öz babalar, yüzde 4’ünü öz ağabeyler, yüzde 13’ünü yakın akrabalar, yüzde 26’sını ise ikinci dereceden akrabalar oluşturmakta.

Yasa iptal edildi

Buna rağmen Anayasa Mahkemesi, geçen Temmuz ayında TCK’deki “15 yaşını tamamlamamış çocuklara yönelik her türlü cinsel davranışı” istismar sayıp 8-15 yıl arası hapis öngören maddeyi tepkilere rağmen iptal etti.

Türkiye çocuk yaşta evliliklerde Avrupa ikincisi

Türkiye çocuk evliliklerde Avrupa ikincisi. TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki tüm evlenmeler içindeki çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının oranı yüzde 28-35. Bu oranın tekabül ettiği rakam ise 181 bin 36. Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısı 2010 yılında 45 bin 738, 2011 yılında 42 bin 700, 2012 yılında 40 bin 428, 2013 yılında 37 bin 481, 2014 yılında 34 bin 629, 2015 yılında 31 bin 337 olarak açıklandı.