Ana SayfaGüncelDünya yerel yönetimleri ve demokrasiyi konuştu Türkiye TOKİ projesi tanıttı!

Dünya yerel yönetimleri ve demokrasiyi konuştu Türkiye TOKİ projesi tanıttı!

5. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Kongresi ve devamında Ekvador’da düzenlenen HABİTAT 3’de Türkiye’yi TOKİ projeleri temsil etti. “Yerel yönetimlerin gücü” temasıyla düzenlenen ve kentlerde yaşam kalitesini arttırmaktan, yoksulluğun önlenmesine, sosyal adalete, konut hakkına birçok konu başlığının ele alındığı toplantılarda ülkelerin açtığı stantlarda birçok alternatif projeye yer verilirken Türkiye’nin standında TOKİ projesi maketi olduğu ortaya çıktı.

Çağdaş Kaplan

HABER MERKEZİ –  Teması “Yerel yönetimlerin gücü” olan 5. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Kongresi 12-15 Ekim tarihlerinde Kolombiya’nın Bogota kentinde düzenlendi. UCGL kongresi sonrası Ekvador’da ise birçok ülkeden yerel yönetimlerden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen HABİTAT 3 toplantısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de katıldı

Her iki etkinlikte de kentlerde yaşam kalitesini arttırmaktan, yoksulluğun önlenmesine, sosyal adaletten, konut hakkına ve yerel demokrasiye birçok konu başlığı ele alındı. Toplantıya Türkiye’den de Türkiye Belediyeler Birliği’nin organizasyonuyla aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de bulunduğu birçok belediyeden temsilci katıldı.

Van ve Diyarbakır belediyeleri Türkiye delegasyonundan çıkartıldı

UCLG Kongresi öncesi Türkiye Belediyeler Birliği daha önce katılımcı listesinde olan Van Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni organizasyona 3 gün kala listeden çıkarttığını açıkladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bunun üzerine Türkiye delegasyonunda içinde yer almasa da toplantıya katılma kararı alarak hem UCLG Kongresine hem de HABİTAT 3’e belediye olarak katıldı ve toplantılarda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak konuşma yaptı.

Türkiye standında TOKİ proje maketleri!

Küresel meselelerin çözümünde asıl gücün yerel demokrasi olduğuna işaret edilen her iki toplantıda toplumsal cinsiyet eşitliğinden, kentlerde yaşam kalitesini arttırmak için alternatif modellere, kentsel dönüşümle yerinden edilmelere ve sağlıklı olmayan koşullarda yaşama zorlamaya karşı çözüm üretmeye birçok konun ele alındığı toplantılarda Türkiye standında ise TOKİ projelerinin yer aldığı ortaya çıktı.

HABİTAT 3 toplantısının ardından İstanbul’a dönen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak yaşananlara hem UCLG hem de HABİTAT 3 toplantılarının ayrıntılarını Gazete Karınca’ya anlattı.

UCLG Kongresi’nde toplumsal cinsiyet eşitliği komitesi, barınma hakkı komitesi gibi bir çok komitenin raporlarının sunulduğunu ve bu raporlar üzerinden tartışmaların yürütüldüğünü belirten Kışanak, kendisinin de “krizdeki kentler” başlığında düzenlenen toplantı da söz alarak kayyum atanan belediyelere ilişkin konuştuğunu söyledi.

‘Topbaş kayyumları savundu protesto edildi’

Kışanak toplantıda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın ise kendisine cevaben söz alarak kayyumların haklılığını anlatmaya çalışan bir konuşma yaptığını anlattı. Topbaş’ın  konuşması sırasında salondakilerin protestosu ile karşılandığını belirten Kışanak, “Topbaş kayyumları savunan bir konuşma ile yanıt vermeye çalıştı. Bu da tüm delegasyon tarafından yadırgandı. Topbaş kayyumlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediklerini tekrarladı. Ayrıca çarpıtmalara da başvurdu. Delegasyonun hiçbiri bu konuşmayı dikkate almadı. Salondan Topbaş’a tepkiler de yükseldi. Çünkü somut bir durum vardı 26 belediyede yerel demokrasi rafa kaldırılmıştı. Herkes bunu büyük bir demokrasi krizi olarak gördü” dedi.

‘Türkiye hak temelli hiçbir tartışma yürütmedi’

Kışanak yerel demokrasi, konut hakkı gibi konuların ele alındığı HABİTAT 3 toplantısında ise Türkiye’nin standında TOKİ’nin tanıtım broşürleri ve iş merkezi maketi olduğunu söyledi. Dünyanın bir çok yerinden alternatif modellerin broşürleri dağıtılırken Türkiye’nin HABİTAT toplantısına TOKİ maketi getirmesini eleştiren Kışanak, “Soylulaştırmaya, kentsel dönüşümle yerinden edilmelere,  sağlıklı olmayan koşullarda yaşama zorlama konularında dünya politika üretiyor. Ama Türkiye kentsel dönüşümü yürüten soylulaştırmayı yapan sosyal yıkım programının bir parçasını yürüten TOKİ’yi oraya getiriyor. Dünyayla 180 derece zıt yerlere gidiyor. Türkiye’den hak temelli hiçbir tartışma yoktu ama TOKİ vardı” diye konuştu.