Ana SayfaGüncelErdoğan-Obama görüşmesine ilişkin ABD’den açıklama

Erdoğan-Obama görüşmesine ilişkin ABD’den açıklama

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Rakka'ya yöneleceğiz" açıklaması ve Erdoğan-Obama görüşmesinin detaylarına ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Obama’nın görüşmede, "IŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası olarak girişilen tüm operasyonların, koalisyonun diğer üyeleriyle koordine ve entegre edilmesi ihtiyacını" yinelediğini söyledi.

ABD’li General Stephen Townsend’in YPG’nin de aralarında olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka’yı kuşatacak kapasitedeki tek güç olduğunu söylemesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Cerablus, Rai ve Dabık’ın ardından bir kez daha “El Bab’a yürüyoruz” diyen Erdoğan, “Ondan sonra Münbiç’e, Rakka’ya yöneleceğiz” demişti.

ABD Başkanı Barack Obama ile konuya dair bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini de aktaran Erdoğan, ABD’ye çağrıda bulunarak “Biz sizlerle beraber bunu halledebiliriz” demişti.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, söz konusu görüşmeye ilişkin bir açıklama yaptıç

Earnest, Obama’nın görüşmede, “IŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası olarak girişilen tüm operasyonların, koalisyonun diğer üyeleriyle koordine ve entegre edilmesi ihtiyacını” yinelediğini belirtti.

“Ancak Türklerin son bir yıl içerisinde gösterdiği işbirliği ve eşgüdümden memnunuz” diyen Earnest, Türkiye hükümeti ile diyalog kanallarını açık tutmayı istediklerini ifade etti:

“IŞİD’e karşı koalisyonun tüm üyeleri, koalisyon şemsiyesi altındaki her operasyonun etkili biçimde koordine ve entegre edilmesinden yarar sağlar. Eğer bunu yaparsak, IŞİD’i zayıflatma ve nihayetinde yok etme çabamızda başarıya ulaşmamız hızlanır.”

Kürtlerin Rakka’da planlanan operasyonda yer almasına itirazlarıyla ilgili de konuşan Sözcü Earnest, taraflar arasındaki görüş ayrılıkları ve ihtilafların, IŞİD’i yok etmeye yönelik ortak çabaya zarar vermesi uyarısında bulundu.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Gazi ve Şehit Yakınları Atama Töreni’nde yaptığı konuşmada “Şimdi El Bab’a yürüyoruz” demiş, şunları söylemişti:

“Çünkü El Bab onların önemli bir merkezi. El Bab’ı da onlar terk edecekler, mücadele öyle devam edecek. Ondan sonra Münbiç’e, Rakka’ya yöneleceğiz. Dün akşam Sayın Obama’yla uzun uzadıya bir görüşmemiz oldu ve bu görüşmelerimizle birlikte bu tür adımları atacağımızı kendileriyle de paylaştık. Şunu da söyleyeyim; PYD-YPG terör örgütlerine bizim ihtiyacımız yok. Rakka’da PYD-PKK, bunlar aynıdır zaten, YPG aynıdır, biz dedik ki ‘Gelin sizle beraber Rakka’dan DEAŞ’ı atalım. Bunu biz sizlerle beraber hallederiz.’ Bu gücümüz var. Bunlar nedir ya, basit bir terör örgütü. Bunların hepsi aynı.”

ABD: Rakka’yı kuşatabilecek tek güç Demokratik Suriye Güçleri

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun başındaki isim olan Korgeneral Stephen Townsend, Rakka’ya yönelik operasyona dair yaptığı açıklamada YPG’nin de bileşeni olduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin operasyonda yer alacağını aktarmıştı.

Townsend, IŞİD’in kalesi konumundaki Rakka’yı kuşatacak kapasitedeki tek gücün Demokratik Suriye Güçleri olduğunu ifade etmişti.

ABD’li geneler, Kürt güçlerinin operasyona katılımı konusunda Türkiye’yle görüşmelerin devam ettiğini de kaydetmişti.