Ana SayfaGüncelGazeteciler: ‘Bu gidişle sadece Resmi Gazete kalacak’

Gazeteciler: ‘Bu gidişle sadece Resmi Gazete kalacak’

HABER MERKEZİ – Muhalif gazetelerin birbiri ardına KHK ile kapatılması ve basına yönelik baskıcı uygulamalara gazeteciler tepki gösterdi. Gazete Karınca’ya konuşan bianet Eş Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat “Erdoğan’ın isteği tek gazetenin, Resmi Gazete olması” derken, Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan “Bu kez oy destekli bir baskı rejimi ile karşı karşıyayız” dedi. Gazeteci Burcu Karakaş ise “Baskıyı haber yapacak medya dahi kalmadı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan son Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile pek çok medya kuruluşunun kapatılmasına ve Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerinin gözaltına alınmasına gazetecilerden tepki geldi.

Gazete Karınca’ya konuşan bianet Eş Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat, Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ve gazeteci Burcu Karakaş’ın baskıcı uygulamalara dair değerlendirmeleri şu şekilde:

“Tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek gazete!”

haluk-kalafat-1

Bağımsız İletişim Ağı (BİANET) Eş Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat tepkisini “Erdoğan, meydanlarda ‘Tek millet, tek devlet, tek bayrak’ söylemine tek gazeteyi de eklemek niyetinde artık. Tek gazete Resmi Gazete kalacak bu gidişle” sözleri ile dile getirdi.

AKP’nin OHAL sonrası kendisine muhalif gördüğü tüm kesimlere iktidarı boyunca yaptığı baskıyı artırdığını ifade eden Kalafat, “Ellerinde bulundurdukları gazeteler zaten gazetecilik yapmıyor. Geri kalan tüm yayınların sesini kısmak telaşındalar” dedi.

“Oy destekli baskı rejimi”

510

Basın kuruluşlarına uygulanan baskının darbe hukukuna girdiğini belirten Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ise “15 Temmuz darbe girişimi başarısız oldu ancak başka bir darbe yapıldı” yorumunda bulundu.

Danzikyan, “İMC TV, Hayatın Sesi, DİHA, JİNHA, Evrensel Kültür gibi pek çok medya kuruluşu kapatıldı. Adeta bir darbe havası içinde yaşıyoruz. Bunlara karşı tüm demokratik, muhalif güçlerin hep birlikte hareket etmesi, yeni bir dayanışma hattı örmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

12 Eylül sonrasında dahi darbe hükümetinin oy kaybettiğini vurgulayan Danzikyan “Bu kez oy destekli bir baskı rejimi ile karşı karşıyayız” dedi.

”Baskıyı haber yapacak medya dahi kalmadı”

page_milliyetteki-isine-son-verilen-burcu-karakas-gazetelerin-yazi-isleri-mutfaklari-homofobik_589164548Basın kuruluşlarının teker teker kapatılması ile birçok gazetecinin mesleğin dışına itildiğini belirten gazeteci Burcu Karakaş da endişesini “Gazetecilik yapmak, uzun zamandır hiç olmadığı kadar zor” sözleriyle ifade etti.

“Gazeteciler işsiz bırakılırken halkın haber alma hakkı da engelleniyor” diyen Karakaş, “Artık neredeyse ‘medya’ diye bir kavramdan bile söz edemeyecek noktaya geldik” dedi.

Karakaş sözlerine “‘Terör’ şemsiyesi altında sesi çıkan herkes susturulmaya çalışılıyor. Ancak öyle bir nokta ki, bu durumu kamuoyuna anlatacak medya dahi kalmadı” diye devam etti.