Ana SayfaGüncelIŞİD’li Cebael neden sağ ele geçirilmek yerine öldürüldü?

IŞİD’li Cebael neden sağ ele geçirilmek yerine öldürüldü?

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın aranan sanıklarından olan IŞİD'li Mehmet Kadir Cebael'in, geçtiğimiz günlerde Antep'teki operasyonda sağ ele geçirilmek yerine öldürülmüş olması Meclis'in gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, geçtiğimiz günlerde Antep’te IŞİD üyesi iki canlı bombanın kendini patlatarak 3 polisin yaşamını yitirmesi ve 5’i polis 8 kişinin yaralanmasını Meclis’in gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi veren Toğrul, 16 Ekim günü ölen isimler arasında olan IŞİD’li Mehmet Kadir Cebael’in, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın sanıklarından olduğunu anımsatarak Cebael’in yargılandığı takdirde kritik itiraflarda bulunabilecek ‘kilit bir isim’ olmasına dikkat çekti. Toğrul, “10 Ekim Katliamı’nın aranan sanıklarından birisi olan Cebael’in sağ ele geçirilmek yerine ölmüş olması kamuoyunun kafasında bir 10 Ekim sanığının daha sonsuza dek susturulmuş olduğu hissiyatını yaratmıştır” dedi.

Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Neden tüm katliamların sorumluları sağ ele geçirilmek yerine öldürüldü?”

* IŞİD’in Türkiye sorumlularından olduğu iddia edilen Mehmet Kadir Cabael, 20 Ağustos’ta Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde, bir Kürt düğününde IŞİD tarafından yapılan, çoğunluğu çocuk olmak üzere 57 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın planlayıcısı mıdır?

* Cabael’in Ankara Barış Mitingi katliamı iddianamesinde yer alan sanıklardan birisi olduğu biliniyor olmasına rağmen bir yıldan aşkındır bu kadar rahat elini kolunu sallayarak dolaşması istihbarat zaafı değil midir?

* Ankara Barış Mitingi katliamı iddianamesinde yer alan ve 16 Ekim günü çocuğu ile birlikte gözaltına alınan Gülistan Cabael ile ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütülmüş ise ne durumdadır? Yürütülmemiş ise neden yürütülmemiştir?

* IŞİD’in Türkiye’deki yapılanmasında yer alan 3 kilit ismin (Yunus Durmaz, İbrahim Halil Durgun ve Mehmet Kadir Cabael) şu ana kadar yapılan tüm katliamların sorumluları olmaları ve sağ ele geçirilmek yerine ölmüş olmaları şu anda süren soruşturmaların selametine gölge düşürmemekte midir?

Mehmet Kadir Cebael’in öldürülmesi

Antep’te IŞİD’e ait iki hücre evine düzenlenen operasyonların ilkinde 3 polis hayatını kaybederken, ikinci operasyonda ise örgütün Antep sorumlusu olan Mehmet Kadir Cebael öldürülmüştü.

Mehmet Kadir Cebael, kentteki Şehitkamil ilçesinin Burak Mahallesi’nde bir eve düzenlenen operasyon sırasında üzerindeki bombayı infilak ettirmişti. Ancak Antep Valisi Ali Yerlikaya, Cebael’in ölümüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Polisimiz karşıdaki inşaattan teröristi etkisiz hale getiriyor. Terörist de o esnada evdeki bombayı patlatıyor” demişti.

Cebael’in adı daha önce 10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde düzenlenen ve 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği katliamla ilgili iddianamede de geçmişti.

Previous post
Kılıçdaroğlu, Bahçeli'ye seslendi: 'Gel şunu kral yapalım'
Next post
Van’da 18 sera kuruldu