Ana SayfaDünyaİspanya’da azınlık hükümeti 2. tur oylamada güvenoyu alabilecek mi?

İspanya’da azınlık hükümeti 2. tur oylamada güvenoyu alabilecek mi?

10 aydır hükümetsiz yönetilen İspanya’da, Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy’un sunduğu azınlık hükümeti programının ikinci tur oylaması yarın yapılacak.

HABER MERKEZİ – İspanya’da Başbakan ve Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy’un sunduğu azınlık hükümeti programına 1. tur oylamada 170 ‘evet’, 180 ‘hayır’ oyu çıktı. 2. tur oylama 29 Ekim’de yapılacak.

26 Haziran’daki erken genel seçimde 137 milletvekili çıkararak 1. olan PP’nin kuracağı azınlık hükümetine, Ciudadanos (32 milletvekili) ve İspanya’nın bir hükümete ihtiyacı olduğunu savunan Kanarya Koalisyonu (1 milletvekili) destek veriyor.

Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise 2. oylamada çekimser oy kullanma kararı aldı. Bu durumda 2.tur oylamada azınlık hükümetin güvenoyu alması öngörülüyor.

Sputnik’te yer alan habere göre Meclis genel kurulunda iki gün süren güven oylaması oturumunda, İspanya’nın öncelikli sorunları olan ekonomik kriz ve işsizlik, Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı girişimler, yolsuzluk, özerk yönetimlerin mali sistemi, eğitim ve sağlık reformları konusunda siyasi partiler arasında ciddi görüş farklılıklar var.

Öte yandan Rajoy’un azınlık hükümetinin ikinci tur güven oylaması sırasında başkent Madrid sokaklarında da hükümet karşıtı  protestolar düzenlenecek.

‘Öfkeliler’ adlı halk hareketini destekleyen sol ve komünist görüşlü sivil girişimlerin çağrısıyla ‘meclisi kuşatma’ adı altında yapılacak gösteriye Podemos’un Galisya’daki kolu ‘En Marea’ ve komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partileri katılacaklarını açıkladı.

Madrid Valiliği eyleme izin verirken, göstericilerin meclis binasına yaklaştırılmayacağı duyuruldu.