Ana SayfaGüncelKHK ile her şey yasaklandı; silahlanmanın da önü açıldı

KHK ile her şey yasaklandı; silahlanmanın da önü açıldı

Bireysel silahlanmaya dair tartışmalar sürerken dün çıkarılan OHAL KHK'sı ile bu konuda da değişiklik yapıldı. Son değişiklik ile bireysel silahlanmanın da önü açıldı.

HABER MERKEZİ – 29 Ekim’de çıkartılan 675 ve 676 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 15 medya kuruluşu kapatıldı, rektörlük seçimleri kaldırıldı, kamuda 10 bin 158 kişi ihraç edildi, CMK’da değişiklikler yapıldı.

Bu son KHK’larda silah ruhsatları ile ilgili düzenleme de yer aldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından sıkça gündem konusu olan ‘bireysel silahlanma’ya ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı’ndan bunun, “doğal ve olması gereken bir durum olduğu” ifade edilmişti.

Yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki parti yetkililerine silah ruhsatı verileceğini açıklamıştı.

Bireysel silahlanmaya dair tartışmalar sürerken dün çıkarılan OHAL KHK’sı ile bu konuda da değişiklik yapıldı.

10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 6’ncı maddesinin birinci fıkrası da dünkü KHK ile değiştirildi.

Kanunda daha önce silahlar için verilen taşıma ve bulundurma ruhsatları yenileme harcı alınmak şartı ile beş yıl için geçerliydi.

Ruhsatların veriliş sebeplerinin ortadan kalkması halinde ruhsat sahibi durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmekle yükümlüydü. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kişilere bir daha silah ruhsatı verilmiyordu.

29 Ekim’de çıkartılan KHK ile birlikte kanundaki “Bir daha silah ruhsatı verilmez” ibaresi kanundan kaldırıldı.

Düzenlemeyle ruhsatın veriliş sebebi ortadan kalkan ruhsat sahipleri 6 ay içinde durumu bildirmemesi durumunda sadece para cezası alacak fakat ruhsatını yenileyebilecek.

Eski ve yeni kanun şöyle:

Eski kanun

Madde 6 – (Değişik: 22/11/1990 – 3684/1 md.) Bu Kanun kapsamına giren silahlar için verilen taşıma ve bulundurma ruhsatları yenileme harcı alınmak şarti ile beş yıl için geçerlidir. Ruhsatların veriliş sebeplerinin ortadan kalkması halinde ruhsat sahibi durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmekle yükümlüdür. Aksine hareket edenlere bir daha silah ruhsatı verilmez.

KHK düzenlemesi

OLAĞANÜSTÜ HAL KAPSAMINDA BAZI DÜZENLEMELER YAPILMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

Karar Sayısı: KHK/676

MADDE 12- 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 6’ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu Kanun kapsamına giren silahlar için verilen taşıma ve bulundurma ruhsatları yenileme harcı alınmak şartı ile beş yıl için geçerlidir. Ruhsatların veriliş sebeplerinin ortadan kalkması halinde ruhsat sahibi durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmekle yükümlüdür. Aksine hareket edenler ile süresi dolduğu halde altı ay içerisinde ruhsatını yeniletmeyenlerin ruhsatları iptal edilir. Ancak, gerekli şartları haiz olan kişilere üçbin Türk Lirası idari para cezası ödemeleri kaydıyla tekrar ruhsat verilebilir. Bu fıkra hükmüne göre idari para cezası vermeye mülki amir yetkilidir.

Previous post
'Türkiye'de 4.1 milyon kadın kayıt dışı çalışıyor'
Next post
Umutsuzluğu örgütlemek için: 'Umulmadık Topraklar'