Ana SayfaGüncel‘Kiralık İşçi’ düzenlemesi öldürüyor: OHAL’de 513 işçi cinayeti

‘Kiralık İşçi’ düzenlemesi öldürüyor: OHAL’de 513 işçi cinayeti

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'le birlikte, bugüne dek en az 513 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

HABER MERKEZİ – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte, bugüne dek en az 513 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Bu verilere darbe girişimi gecesi yaşamını yitiren 17 belediye işçisi ve yine darbe girişimi gerekçesiyle yapılan operasyonlarda intihar eden memurlar dahil değil.

İSİG Temsilcisi Murat Çakır’ın verdiği bilgiye göre 2016 yılının ilk 9 ayında bin 421, geçen yılın ilk 9 ayında ise bin 319 işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi.

‘Kiralık İşçi’ düzenlemesi

Murat Çakır’a göre iş cinayetlerindeki artışın başlıca nedenleri arasında OHAL ürünü olan Bireysel Emeklilik Sistemi ve Kiralık İşçi düzenlemesi var. İnsanları prim gününü doldurduğu halde emekli olamadığına dikkat çeken Çakır, “Bu yüzden 60-65-70 yaşında insanlar inşaat gibi zorlu sektörlerde çalışıyor. Düşünün ki 65 yaşında bir insan inşaatta çalışıyor” dedi. Çakır, iş cinayetlerinin ancak işçi örgütlenmesiyle önlenebileceği ya da azalabileceğine dikkat çekti.