Ana SayfaGüncelLeyla Halid’den Kışanak’la dayanışma çağrısı

Leyla Halid’den Kışanak’la dayanışma çağrısı

FHKC Politbüro üyesi Leyla Halid, gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak'a destek açıklaması yaptı. "Gültan ve yoldaşlarına özgürlük!" diyen Halid mesajında, "Tutuklama siyasetine karşı sesler yükseltilmeli" çağrısında bulundu.

Filistin direnişinin sembollerinden Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Politbüro üyesi Leyla Halid, gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak için bir açıklama yaptı.

Halid mesajında, Gültan Kışanak ve tüm siyasi tutuklular için özgürlük istedi.

Kadınların özgürlük mücadelesinde yer almalarından kaynaklı tutuklanmalarının dünya çapında öfkeyle karşılandığına dikkat çeken Halid’in mesajı şöyle:

Yoldaşımız Gültan’ın ve belediye eşbaşkanının gözaltına alınmasını kınıyorum. Bütün kadınlara, Gültan’ın ve Türk cezaevlerindeki bütün siyasi tutsakların özgürlüğünü destekleme çağrısı yapıyorum.

Filistinliler olarak tutsakların, özellikle de İsrail cezaevlerinde tutulan tutsakların yaşadıklarını, çektiklerini hissediyoruz. Aynı şekilde Türk cezaevlerindeki tutsakların maruz kaldıklarını hissediyoruz.

Zalimler halkların özgürlük mücadelesini bastıramadığında sert yetkilerini kullanıp aktivistleri hapsediyor.

Gözaltındaki ve zindanlardaki yoldaşların desteklenmesi için kitlesel eylem çağrısında bulunuyorum. Tutuklama siyasetine karşı sesler yükseltilmeli.

Filistin’deki ve diasporadaki halkım adına Türk hükümetini yoldaşımız Gültan ve Türk cezaevlerindeki bütün tutsakları serbest bırakmaya çağırıyoruz.

Halklarımızın özgürlük mücadelesi sürüyor. Birlikte zalimleri yenip zaferi elde edebiliriz.

Yaşasın halkların özgürlük mücadelesi.

Gültan ve yoldaşlarına özgürlük!

Mücadele bitmeyecek.

Yoldaşça.

Leyla Halit

Leyla Halid kimdir?

1944 yılında Hayfa’da doğan Leyla Halid, henüz dört yaşındayken İsrail devleti’nin Der Yasin’de yaptığı katliam sonrasında ailesiyle birlikte mülteci durumuna düşer. Lübnan’ın Sur şehrine mülteci olarak gider.

15 yaşındayken, kökleri 1940’lı yıllarda George Habaş tarafından oluşturulan Filistin Halk Kurtuluş Örgütüne katıldı.

Daha sonra Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde tıp eğitimine başladı.

1967 Altı Gün Savaşları’ndan sonra Filistin Halk Kurtuluş Örgütü’nün Filistin ayağında kendisini gösterdi.

leyla-halidDaha sonra Kuveyt’de öğretmenlik yapmaya başladı.

1970 Eylül’ünde yaklaşık 8000 kişinin öldüğü ve “Kara Eylül” olarak adlandırılan olayları takip eden yıl, üçü eşzamanlı olmak üzere dört uçak kaçırma eylemine katıldı, 1969 ve 1970 yıllarında katıldığı, liderleri Wadi Haddad tarafından planlanan eylemlerle dikkatleri büyük ölçüde üzerine çekti.

29 Ağustos 1969 günü, FKÖ üyesi Selim ile birlikte, Amerikan TWA uçağını kaçırarak Şam’a indirdi.

Dönemin İsrail Amerikan Büyükelçisi İzak Rabin’in de bulunacağını sandıkları, Roma’dan Tel Aviv’e kalkan uçağa, Arap olmalarından dolayı Tel Aviv yerine Atina aktarmasında, ceplerinde silah ve bombalarla binerek uçuş kabinine girmiş, uçağı doğum yeri olan Filistin’in Hayfa kenti üzerinden Suriye’ye uçurarak, Şam’a iniş yaptırdı.

Uçak yere indikten sonra uçuş ekibi ve yolcuları uçaktan boşalttıktan sonra Boeing 707 uçuş kabinini havaya uçurup Suriyeli yetkililere teslim oldular. 45 gün Suriye’de gözaltında tutulduktan sonra, iki İsrailli pilot karşılığında 31 Filistinli tutuklu ile birlikte serbest bırakıldılar.

İlk eyleminden sonra aynı anda üç farklı yerde gerçekleştirilen ikinci uçak kaçırma eyleminde diğer üç örgüt üyesi ile birlikte İsrail menşeli Amsterdam’dan New York’a uçan 219 sefer sayılı El Al uçağını kaçırmakla görevlendirildi. Eşzamanlı eylemlerdeki diğer iki hedef ise, Almanya’daki Filistinliler için TWA ve İsviçre’deki Filistinliler için Swissair havayolları uçaklarıydı.

6 Eylül 1970 günü, diğer iki örgüt üyesinin uçağa binememesi nedeniyle, bir bomba ve bir silah taşıyan Nikaragualı Patrick Arguel ile birlikte, üzerinde iki el bombasını kullanarak eylemi gerçekleştirirken, Arguel o an uçakta bulunan İsrail askeri istihbarat şefinin 12 koruması tarafından başından vurularak öldürüldü, Halid ise sağ yakalandı.

Uçak Londra’ya indikten sonra tutuklanan Halid, 1 ay içerisinde Dubai’de çalışan başka bir Filistinli işçinin kaçırdığı uçak üzerinden yapılan pazarlıklar sayesinde, 1 Ekim 1970 günü serbest kaldı.

El Cezire televizyonundaki bir konuşmasında Arafat yönetimini yozlaşma ve demokratik olmamakla eleştiren Halid, Filistin Ulusal Yönetimi’nde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ni temsil etmektedir. Sık sık diğer ülkelere, işgal altındaki bölgelerde kadın olmak ve Ortadoğu meselesi hakkında konferans vermek üzere davet edilmektedir.

* Leyla Halid portresi bianet‘ten alınmıştır.