Ana SayfaGüncelMan Booker Ödülü, Paul Beatty’ye verildi

Man Booker Ödülü, Paul Beatty’ye verildi

Amerikalı yazar Paul Beatty, ırk ve şiddet temalarını işlediği The Sellout adlı romanıyla Man Booker Ödülü’ne değer görüldü.

Columbia Üniversitesi’nde dersler veren 54 yaşındaki yazar Paul Beatty, Man Booker Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Beatty, 48 yıllık Man Booker tarihine ‘ödülü kazanan ilk ABD’li yazar’ olarak geçti.

‘Favori’ değildi

Beatty, edebiyat çevrelerince ödülün favorilerinden biri olarak gösterilmiyordu. “Do Not Say We Have Nothing” adlı romanında Tiananmen Meydanı’ndan sağ kurtulup Kanada’ya kaçan Çinli bir kadının öyküsünü anlatan Madeleine Thien, bahis siteleri tarafından ödülün favorisi olarak gösteriliyordu.

“The Sellout” adlı eseriyle ödüle layık görülen Beatty, eserinde, Los Angeles’taki hayali bir mahallede yaşayan ve köleliği yaymak için girişimde bulunan bir çiftçinin hiciv dolu hikayesini anlatıyor.

Edebiyat çevreleri tarafından ‘şaheser’ olarak yorumlanan “The Sellout” adlı romanı için ise yazar, “Komik bir roman olarak değerlendirenler beni şaşırtıyor çünkü ben bu romanı hangi kategoriye koyacağımı bilmiyorum” demişti.

Paul Beatty

Paul Beatty, 1962’de California eyaletinin Los Angeles şehrinde dünyaya geldi. 17 yaşında evden ayrılan yazar, Boston Üniversitesi’ne girdi. Mezuniyetinin ardından New York’taki Brooklyn College’da şiir ve yaratıcı yazarlık üzerine dersler verdi.

Başlıca eserleri: The White Boy Shuffle (1996), Tuff ( 2000), Slumberland (2008) ve The Sellout (2015).

Man Booker Ödülü

Man Booker Ödülü, dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ödül, roman türünde İngilizce yazılan kitaplara veriliyor.

Man Booker’ın bu yılki adayları arasında, Hot Milk adlı romanıyla Deborah Levy, His Bloody Project adlı romanıyla İskoç yazar Graeme Macrae Burnet, Do Not Say We Have Nothing adlı romanıyla Madeleine Thien, All That Man Is adlı romanıyla David Szalay ve Eileen adlı ilk kitabıyla Ottessa Moshfegh bulunuyordu.

Man Booker Ödülü’ne bu yıl 155 eser başvurdu. 1969’dan bu yana verilen ödülün eski kazananları arasında V.S. Naipaul, Nadine Gordimer, John Berger, Iris Murdoch, William Golding, Salman Rushdie, J.M. Coetzee, A.S. Byatt, Ian McEwan, Margaret Atwood, Hilary Mantel ve Julian Barnes da bulunuyor.