Ana SayfaGüncelMüslim: Türkiye sivilleri vurdu, 200’e yakın YPG’linin öldürüldüğü yalan

Müslim: Türkiye sivilleri vurdu, 200’e yakın YPG’linin öldürüldüğü yalan

Türkiye'nin Suriye'deki hava saldırılarına ilişkin konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, TSK açıklamasının aksine "200'e yakın savaşçılarının öldürüldüğü" yönündeki açıklamaları yalanladı. TSK'nın sivil yerleşim yerlerini hedef aldığını söyleyen Müslim, YPG'nin Afrin'den Hatay'a havan mermisi attığı şeklindeki açıklamanın da doğru olmadığını ifade etti.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’de YPG’nin de aralarında bulunduğu güçlere yönelik saldırılara ilişkin konuştu.

TSK’nın YPG’ye ait 18 hedefi vurduğu ve YPG’nin 200’e yakın savaşçısının öldürüldüğü yönündeki açıklamasını ve yine dün YPG’nin Afrin’den Hatay’a havan mermisi attığı şeklindeki açıklamalarını yalanlayan Salih Müslim, bölgedeki yerel güçlerden 11 kişinin hayatını kaybettiği yönünde bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Sputnik’e konuşan Salih Müslim’in açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle:

TSK’nın hava saldırıları

“Türkiye 200’e yakın silahlı gücümüzü öldürmedi. Böyle bir şey yok, Türkiye’nin yaptığı açıklama doğru değil. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bombaladığı yerler sivil alanlardır. Türkiye’nin saldırıları sivillere yöneliktir. Bu son saldırıların zararları ve sonuçları tam olarak tespit edilemedi ama 11 kişinin hayatını kaybettiğinden bahsediliyor, onlar da dediğim gibi sivillerdir.

“YPG’den kimse hayatını kaybetmedi. Oradaki yerlilerden oluşan Ceyş El-Siwar adlı bir örgüt vardır. Bunlar DAİŞ’e (IŞİD) karşı kendi bölgelerini savunuyorlardı. Türk uçakları da DAİŞ’i (IŞİD) desteklemek niyetiyle yerli halkı ve yerli örgütleri vurdu.

Hatay’a top mermisi

“YPG hiçbir zaman Türkiye’ye yönelik bir saldırıda bulunmamıştır. Ya da başka güçler top mermisi atmıştır, Türkiye üzerimize atmak istiyor. Çünkü daha önce de böyle şeyler oldu, Türkiye saldırılar olduğu zaman direkt olarak YPG’yi itham ediyordu. Aynı oyun halen devam ediyor. Ama bize bağlı Kürt güçleri (YPG) tarafından Türkiye’ye bir mermi bile atılmamıştır. YPG ve PYD’nin hiçbir zaman Türkiye’de gözü olmamıştır. Erdoğan ve diğer Türk yetkililer YPG’yi lekelemek için bunları söylüyorlar. Biz hiçbir zaman Türkiye halklarına düşmanlık beslemedik. Türkiye bizi evimizde rahat bıraksın, kimse ondan bir şey istemiyor.

Musul Operasyonu

“Herkes ‘PKK niye Musul operasyonuna katılmak istiyor?’ diyor. Şengal için de aynı şeyler söylendi. PKK olmasaydı Şengal diye bir şey kalmazdı. Bugün Şengal ve Ezidilerden bahsediliyorsa bu PKK ve YPG’nin sayesindedir. Ama Musul’da YPG güçlerine bağlı herhangi silahlı güç yok. Kimse davet de etmedi. Ama DAİŞ denilen Kürt düşmanı nerede olursa olsun YPG onlarla savaşmaya hazırdır. Eğer Musul’da YPG’nin DAİŞ’e savaşması istenirse katılabiliriz.

Peşmerge’ye ‘selam’

“Kürt halkı için Musul’da IŞİD’e karşı savaşılıyor. Buradan Peşmergelere selam gönderiyorum. Onlar bizim kardeşlerimiz ve çocuklarımızdır. Her zaman onların yanındayız ve destekliyoruz. Yardım edebiliriz. Peşmerge güçleri nasıl Kobane’ye gelip YPG’ye yardım ettiyse, YPG de Şengal, Musul, Kerkük ve Kürdistan’ın yer yerinde ve her zaman Peşmerge ile yan yanadır.”