Ana SayfaDünyaMusul neresi, neden bu kadar önemli?

Musul neresi, neden bu kadar önemli?

2 yıldır IŞİD işgali altında olan Musul’un kurtarılması için Peşmerge ve Irak ordusu tarafından düzenlenen uluslararası koalisyonun da destek verdiği operasyon başladı. Peki Musul neresi ve neden bu kadar önemli?

HABER MERKEZİ – Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un IŞİD işgalinden kurtarılması için Peşmerge ve Irak ordusu tarafından başlatılan operasyon sürüyor.

Peki Ninova eyaletinin başkenti konumundaki Musul neresi, stratejik önemi nereden geliyor?

Musul kentinin nüfusu IŞİD’in 2014 yılındaki saldırısından önce 2 buçuk milyon civarındaydı. Dicle Nehri’nin ortasından geçtiği kentin doğu ve batı yakası 5 büyük köprü ile birbirine kavuşuyor.

Tarihte Asur uygarlığının da başkenti konumunda olan kentte asıl yerleşim ise nehrin batısında yer alıyor.

Musul birçok farklı halk ve inanç gurubunun da ortak kenti olarak biliniyor. Baas rejimi öncesi bir Kürt kenti olarak bilinen kentte, Baas rejiminin asimilasyon politikaları sonrası Kürt nüfusunun büyük bölümü göçe zorlandı. Kürtler bu dönemde Musul köylerine göç etti.

Baas rejiminin “Musul’u Araplaştırma projesi” Kürtlerin, Asurilerin, Türkmenlerin, Şebeklerin ve Ezidilerin büyük bir bölümünün kentten ayrılmasına yol açtı. Buna rağmen IŞİD’in kente saldırılarına kadar Musul’da farklı etnik ve inanç gurubuna mensup yaklaşık bir buçuk milyon civarında nüfus bulunuyordu.

Musul’un IŞİD tarafından işgalinden sonra Musul halkının büyük bir bölümü göç etti. Şu an bir milyon civarında nüfusun bulunduğu tahmin edilen kentte kalan nüfusun büyük çoğunluğunu ise Sünni Arapların oluşturduğu belirtiliyor.

Kent yer altı kaynakları açısından da büyük öneme sahip. Kent ve çevresindeki petrol rafinerileri IŞİD’in kenti işgalinin ardından yöneldiği ilk hedeflerdendi.

IŞİD’in işgali

IŞİD, Musul’a 10 Haziran 2014 günü kentin batısından saldırdı. Örgüt batıdaki saldırı hattını genişletmesinin ardından çok geçmeden kent merkezine ulaştı. IŞİD’in kentte ilk ele geçirdiği yerler ise havalimanı, Sema El Musul ve Ninova El Xed televizyon kanalları oldu.

IŞİD saldırısının ardından Musul’daki yönetim ve siyasetçilerin de tamamına yakını şehri terk etti. Musul Valisi Esil El Nuceyfi, saldırının yaşandığı gün El Erebiya televizyonuna katılarak “DAİŞ saldırısından birkaç saat önce Irak ordusunun üst düzey komutanlarıyla toplandık. Onlar bize ‘İçiniz rahat olsun, şehri ele geçiremezler’ dedi. Ama saldırı başladığı an kenti terk ettiler. Şehir savunmasız bir şekilde DAİŞ çetelerinin eline geçti” demişti.

Kent IŞİD açısından da büyük önem taşıyor. İşgalin ardından IŞİD’in lideri Ebu Bekir El Bağdadi “halifeliğini” burada ilan etmişti. Bu tarihten sonra kent, örgütün Suriye’deki Rakka kentiyle birlikte iki ana ‘kalesinden’ biri oldu.

Örgüt, Musul dışında Irak’taki diğer büyük kentlerden daha önce çıkarılmıştı.

Musul’un kurtarılmasının IŞİD’in yenilmesinde önemli bir adım olacağı belirtiliyor.