Ana SayfaKültür-SanatOğuz Atay 82 yaşında

Oğuz Atay 82 yaşında

Bugün 12 Ekim ve usta yazar Oğuz Atay'ın doğum günü.

Bugün, kült roman ‘Tutunamayanlar’ın yazarı Oğuz Atay’ın 82. doğum günü. Atay bu vesileyle “#OğuzAtay” etiketi ile Twitter’da da anılıyor.

Oğuz Atay, 1972’de Pakize Kutlu’ya verdiği söyleşide, “Tutunamayanlar ile çok basit bir iş yapmak istedim; insanı anlatmayı düşündüm” demişti. Sevdiği yazarların başında Kafka ve Dostoyevski’nin geldiğini de söyleyen Atay’ın etkilendiğini belirttiği diğer bazı yazarlar ise şöyle: Stendhal, Laclos, George Eliot, Henry James, Melville, Nabokov.

Oğuz Atay

12 Ekim 1934’te İnebolu’da doğan Oğuz Atay, Ankara Maarif Koleji’ni, ardından da İTÜ İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. 1960’ta İDMMA İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Kült romanı ‘Tutunamayanlar’ı yayımlamasının (1971-1972) ardından, önemli bir tartışmanın odağında yer aldı. TRT 1970 Roman Ödülü’nü kazanan Atay’ın ‘Tutunamayanlar’ını kısa bir süre sonra, 1973 yılında ‘Tehlikeli Oyunlar’ adlı ikinci romanı izledi. Hikayelerini ‘Korkuyu Beklerken’ başlığı altında topladı. 1911-1967 arasında yaşamış hocası Prof. Mustafa İnan’ın hayatını romanlaştırarak ‘Bir Bilim Adamının Romanı’nı yazan Atay’ın ‘Oyunlarla Yaşayanlar’ adlı tiyatro eseri Devlet Tiyatrolarında sahnelendi. Atay 13 Aralık 1977’de, ‘Türkiye’nin Ruhu’ adlı çalışmasını yazamadan hayata gözlerini yumdu.

Previous post
4 ülke 'Suriye’de ateşkes' gündemiyle toplanacak
Next post
Çavuşoğlu idama 'şahsen' karşı