Ana SayfaManşetSüryani kadınların gazetesi: ‘Neshe’

Süryani kadınların gazetesi: ‘Neshe’

Süryanice 'Kadınlar' anlamına gelen Neshe Gazetesi, Mardin'de Süryani kadınlar tarafından yayına hazırlanıyor.

2014 yılında Mardin’de yayın hayatına başlayan, Süryanice “Kadınlar” anlamına gelen Neshe Gazetesi, Süryani kadınların hazırladığı bir gazete. Aylık olarak Sabro gazetesi ile birlikte çıkan gazete toplamda 6 sayfadan oluşuyor.

Kadınların çıkardığı gazetede tarihte yer edinmiş Süryani kadınların yanı sıra kadınları odağa olan bir çok konuyu görmek mümkün.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği’ni Aynur Özgün üstlenirken, Ninve Özgün ise teknikten sorumlu.

Süryani Kadın Merkezi’nin kurulmasının ardından bir gazete çıkarma hedeflerinin olduğunu ve gazetenin Avrupa Birliği (AB) projesi ile hayata geçtiğini söyleyen gazete çalışanı Songül Gürkan, projenin bitmesinin ardından gazeteyi kendi imkanları ile çıkarmaya devam ettiklerini söylüyor. Gazetede 5 Süryani kadının çalıştığını ancak yazar kadrosu içinde farklı etnik gruplardan kadınların da yer aldığını belirten Gürkan, “Özgün olarak Süryani kadınlarının, bilhassa da Türkiye’de yaşayan kadınların sorunlarını ele alma fikri ile gazete çıkarmaya karar verdik” diyor.

Türkiye ve Avrupa’dan gönüllülerin desteğini de alan gazete,  Ekim sayısı ile birlikte 10. sayısına ulaştı ve kadınlar gazeteyi ilerleyen dönemde aylık olarak çıkarmayı planlıyor.

Kadınların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten Gürkan kadınlara dayanışma çağrısı yapıyor:

“Gazetemizde gönüllü çalışacak yazarlara ve muhabirlere ihtiyaç duyuyoruz. Yazar kadromuzu genişletmek ve Süryani kadın gazeteciler yetiştirmek gibi hedeflerimiz var. Neshe’yi bir okula dönüştürmek istiyoruz. Bu gazetenin aylık çıkması için kadın dayanışmasına ihtiyaç var. Bölgedeki, Suriye, Irak ve Avrupa’daki kadın gündemini takip edip gazeteye yansıtmayı düşünüyoruz. Dünyanın her yerindeki kadınların sorunlarını ele almaya, farklı coğrafyalara yayılmış Süryani kadınlara ulaşmaya çalışıyoruz.”

Gazete [email protected] mail adresinden de temin edebilir.