Ana SayfaGüncel‘Walter Benjamin ve Romantizm’ söyleşisi 3 Kasım’da

‘Walter Benjamin ve Romantizm’ söyleşisi 3 Kasım’da

CerModern’de 3 Kasım Perşembe günü “Walter Benjamin ve Romantizm” söyleşisi gerçekleşecek. Söyleşinin sunumunu ise edebiyat kuramı, kültürel kimlik ve Batı kültüründe oryantalizm gibi konularda makaleleri ve kitapları bulunan Prof. Dr. Onur Bilge Kula yapacak.

HABER MERKEZİ – Prof. Dr. Onur Bilge Kula‘nın sunumuyla “Walter Benjamin ve Romantizm”, 3 Kasım Perşembe günü saat 19.00’da.

CerModern’de gerçekleşecek etkinliğe katılım ise ücretsiz.

Etkinlikle ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Walter Benjamin

15 Temmuz 1892’de Berlin’de dünyaya geldi. Benjamin; Berlin, Freiburg im Breisgau, Münih ve Bern’de felsefe öğrenimi gördü. 1920’de Berlin’e yerleşerek edebiyat eleştirmenliği ve çevirmenlik yapmaya başladı.

1928’de sunduğu Ursprung des deutschen Trauerspiels (Alman Tragedyasının Kökenleri) adlı doktora tezi Frankfurt Üniversitesi’nde geri çevrilince zaten pek sıcak bakmadığı akademik kariyerden bütünüyle vazgeçti.

Ernst Bloch, Theodor W. Adorno ve Bertolt Brecht’in etkisiyle 1930’larda giderek Marksizme yakınlaşan Benjamin 1933’te Almanya’yı terk ederek Paris’e yerleşti. Burada edebiyat dergilerine ve New York’ta Adorno ve Horkheimer tarafından yayımlanan Sosyal Araştırmalar Dergisi’ne eleştiri ve denemeler yazdı.

1939 yılında, Alman mülteciler tarafından yayımlanan bir dergide çıkan yazısı nedeniyle Almanya vatandaşlığından çıkarıldı. Almanya’nın Fransa’yı işgal etmesi ve Paris’teki evini Gestapo’nun basması üzerine Fransa’nın güneyindeki Port-Bou kentine kaçtı; burada polis tarafından Gestapo’ya teslim edileceğini öğrenince , 26 Eylül 1940’da intihar etti.

Bu ölümü Bertold Brecht ‘Hitler’in Alman edebiyatına verdiği ilk ciddi kayıp olarak’ yorumlamıştı.

Onur Bilge Kula

Prof. Dr. Onur Bilge Kula 1954 yılında Kayseri’de doğdu, liseyi aynı kentte bitirdi. 1972-74 yılları arasında Berlin Teknik Üniversitesi’nde maden mühendisliği öğrenimi gördü, öğrenimini yarıda bırakıp Türkiye’ye döndü.

1974-78 arasında Ankara Üniversitesi DTCF’nde Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1979-83 arasında Berlin Özgür Üniversitesi’nde Kültürlerarası Eğitim bölümünü bitirip aynı bölümde “Almanya’da Türk Göçmen İşçi Kültürünün Eğitsel İşlevi” konusundaki doktora çalışmasını 1986’da tamamladı.

1986-93 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yaptı. 1993’te yeni kurulan Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde profesör oldu. 1993-2000 yılları arasında aynı fakültenin kurucu dekanlığı görevini yürüttü. 2003’ten bu yana Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde görev yapmaktadır.

Edebiyat kuramı, kültürel kimlik, Batı kültüründe oryantalizm ve ‘Türk imgesi’ başlıca araştırma alanlarıdır. Anılan konularda yüzlerce makalesi ve çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

Previous post
Musa Kart'tan gözaltı açıklaması: Şu an kendim bir karikatürün içindeyim
Next post
Kürk Mantolu Madonna'da Raif'i Engin Akyürek oynayacak