Ana SayfaGüncelYeni KHK’lar: 15 yayın kapatıldı, rektörlük seçimleri kaldırıldı

Yeni KHK’lar: 15 yayın kapatıldı, rektörlük seçimleri kaldırıldı

Resmi Gazete’de 675 ve 676 sayılı iki yeni KHK’la ile aralarında 15 medya kuruluşu kapatıldı, rektörlük seçimleri kaldırıldı, kamuda 10 bin 158 kişi ihraç edildi, CMK'da değişiklikler yapıldı.

675 ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Resmi Gazete’de yayımlandı.

15 yayın kapatıldı

Söz konusu kararnamelerle gelen düzenlemeler arasında, Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem Gazatesi ve ilk kadın haber ajansı JİNHA da dahil 15 medya kuruluşunun kapatılması da var.

Kapatılan yayınlara buradan bakabilirsiniz.

Rektörlük seçimleri kaldırıldı

Ayrıca 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile, üniversitelerde rektörlük seçimleri kaldırıldı.

10 bin 158 kişi görevden alındı

Sadece MEB’den 2 bin 219 ve Sağlık Bakanlığı’nda 2 bin 774, YÖK’te bin 267 olmak üzere olmak üzere toplamda kamu kurum ve kuruluşlarında görevli 10 bin 158 kişi görevden alındı.

Tam listeye buradan bakabilirsiniz.

İhraç edilen bin 267 akademisyenin listesine de buradan bakabilirsiniz.

Emniyet Teşkilatı’nda tedbirler

Emniyet teşkilatında ise res’en emekli edilen, meslekten ihraç edilen veya kendi isteğiyle meslekten ayrılan bin 82 emniyet teşkilatı mensubunun rütbesi alındı.

İhraç listesinden çıkarılanlar

Bunun yanı sıra 2’si general 39 asker; TBMM’de 3, MEB’de 31 ve AFAD’da görevli 1 kişi meslekten ihraç edilenler listesinden çıkarıldılar. Bu kişilerin mali hakları iade edilecek ancak görevden alınmalarıyla ilgili tazminat talep edemeyecekler.

Öğrencilik statüsü sona erenler

675 sayılı KHK ile ABD, Kanada ve İngiltere’de öğrenim gören 68 öğrencinin de eğitim kurumlarıyla ilişkileri kesildi.

CMK’da değişiklik

Resmi Gazete’de yer alan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı suçlardan gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmeleri, hakim kararıyla kısıtlanabilecek ve bu sürede ifade alınamayacak.

OHAL kapsamında Resmi Gazete’de yayımlanan KHK’ya göre Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) sanık ve şüphelilerin müdafileri ile görüşme şartlarını düzenleyen 154’üncü maddesinde değişiklik yapılacak.

İlgili maddeye, “Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilir, bu zaman zarfında ifade alınamaz.” şeklinde fıkra eklenecek.

Öte yandan, CMK’nın duruşmada bulunacakların belirlendiği 188’inci maddesinde de değişikliğe gidilecek.

Söz konusu maddenin birinci fıkrasındaki “Duruşmada, hükme katılacak hakimler ve cumhuriyet savcısı ile zabıt katibinin ve Kanun’un zorunlu müdafiliği kabul ettiği hallerde müdafinin hazır bulunması şarttır.” hükmüne, “Müdafinin mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir.” ibaresi eklenecek.

Böylece, avukatın mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan Telafer açıklaması
Sonraki Haber
ABD'den personel ailelerine İstanbul'dan ayrılın talimatı