Ana SayfaGüncel10 ayın bilançosu: 272 kadın öldürüldü, 376 çocuk istismara maruz bırakıldı

10 ayın bilançosu: 272 kadın öldürüldü, 376 çocuk istismara maruz bırakıldı

HABER MERKEZİ – Türkiye’de kadına yönelik şiddet, cinsel istismar ve kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Verilere göre 2016 yılında Kasım ayına kadar 272 kadın katledildi, 284 kadın tacize uğrarken, 376 çocuk da cinsel istismara maruz bırakıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü, 1981 yılından bu yana dünya kadınlarının maruz bırakıldığı her türlü şiddet ve cinsel istismara karşı seslerin en gür çıktığı günlerden biri.

Kadınlar, toplum baskısına, cinsiyet eşitsizliğine, cinsel istismara, şiddete karşı mücadelelerini dünya ve ülkenin dört bir yanında eylemler, paneller ve çeşitli etkinlikler ile büyütmeye hazırlanıyor.

Kadınlar mücadelelerini yükseltirken, cinsel istismar, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarında önlenemez bir artış yaşanıyor.

AKP’nin cinsel istismara cezasızlık yolunu açan yasa teklifi geri çekildi ancak hala iptal edilmiş değil.

Cinsel istismar

Basına yansıyan haberlerden derlenen rakamlara göre 2016 yılında, Kasım ayına dek 376 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı.

Cinsel istismar en çok İstanbul’da yaşanırken, çocuklar en çok sokakta tanımadıkları insanlar tarafından maruz bırakıldı.

Yine okul, cami, otobüs ve Ensar gibi vakıflar cinsel istismarın en yoğun yaşandığı alanlar.

Nefret cinayetleri

Nefret cinayetlerinde de artış söz konusu.

Nefret suçlarına zemin hazırlayan etmenlerin başında ise nefret ve ayrıştırıcı söylemlerin artması ile davaların cezasızlıkla sonuçlanması geliyor.

Ağustos ayında Mersin’de trans kadın İpek Kaya kaçırıldı, bıçaklandı, 1.5 saat işkence gördü.

İstanbul’da trans kadın Hande Kader ise yakılarak öldürüldü.

Cinsel yönelimi nedeniyle baskılara dayanamayan Nalan Bayar da intihar etti.

Kadın cinayetleri

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı veriler ise Türkiye’de kadın cinayetlerindeki artışı gözler önüne seriyor.

Buna göre 2013 yılında 237, 2014 yılında 294, 2015 yılında 303 kadın ve 2016 Kasım ayına kadar ise 272 kadın öldürüldü.

Platformun hazırladığı raporda; Ocak ayında 36, Şubat’ta 27, Mart’ta 31, Nisan’da 21, Mayıs’ta 22, Haziran’da 15, Temmuz’da 17, Ağustos’ta 33, Eylül’de 35 ve Ekim’de de 35 kadın katledildi.

Kadınların en çok öldürüldüğü illerin başında ise İstanbul geliyor.

bianet ve basına yansıyan diğer haberlerden derlediğimiz verilere göre 2016 yılının Kasım ayına dek; aralarında 22’si zihinsel engelli olmak üzere 94 kadın ve kız çocuğu cinsel saldırıya uğradı, 284 kadın ise tacize uğradı, 260 kadın da şiddete maruz bırakıldı.

Kadınlar nasıl öldürüldü?

Kadınların %51’i kendi hayatlarına dair karar almak, boşanmak, sevgilisinden ayrılmak istediği için katledildi.

Kadınların nasıl öldürüldüğüne dair istatistikler ise sırası ile şöyle:

-Ateşli silahlar

-Kesici aletler

-Tespit edilemeyen (Şüpheli intihar/kaza)

-Sert cisim kullanılarak

-Darp

-Erken yaşta doğum

-Boğarak

-Yakarak

Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar davalarının cezasızlıkla sonlanması, hükümet yetkililerin şiddeti körükleyen açıklamalardan geri durmaması vahşice işlenen cinayetleri de beraberinde getiriyor.

Kadınları kim öldürdü?

Kadınları öldürenlerin başında eşleri, tanıdığı bir akrabaları, eski eşleri, eski sevgilileri, sevgilileri, babaları gibi en yakınları geliyor.

Ayrıca verilere göre kadınları öldürenlerin büyük bir çoğunluğu hala ‘tespit edilemedi’.

Her gün kadınların katledildiği bir güne uyanırken, katillerin tespit edilememesi ise Emniyet, Adalet Bakanlığı gibi yetkili mercilerin konuya ne denli önem verdiklerini sorgulatıyor.

Kadınların bazılarının uzaklaştırma kararı olmasına rağmen öldürüldüğü gerçeği ise ihmali ortaya koyan etkenlerden.

Kadınların Birliktelik Durumu

Erkek şiddeti ile öldürülen kadınların birliktelik durumları şöyle:

Ocak

% 15’i evli

%11’i bekar

%33’ü tespit edilemedi

Mart

%35’i evli

%32’si bekar

%10’u tespit edilemedi

Nisan

% 50’si evli

Mayıs

%36’sı bekar

%41’i evli

%23’ü tespit edilemedi

Haziran

%47’si evli

%20’si bekar

%33’ü tespit edilemedi

Temmuz

%59’u evli

%29’u bekar

%12’si tespit edilemedi

Ağustos

%46’sı evli

%12’si bekar

%42’si tespit edilemedi

Eylül

%37’si evli

%26’sı bekar

%37’si tespit edilemedi

Ekim

%23’ü bekar

%46’sı evli

%31’i tespit edilemedi

Devlet kadınları mı yoksa failleri mi koruyor?

Devlet ve yetkililerin açıklamaları, alınan kararlar, yürürlüğe giren yasalar ışığında incelendiğinde devletin kadını korumada oldukça yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılıyor.

Kadın cinayetlerinde öldürülen kadınların ciddi bir bölümü devlet tarafından koruma altına alınmış kadınlardı. Öldürülen kadınlardan kaçının koruma altında olduğu bilgisi ise kamuoyu ile paylaşılmıyor.

Kadınları korumaya yönelik çıkarılan 6284 Sayılı Koruma Kanunu etkin uygulanmıyor.

Öldürülen kadınların büyük bir çoğunluğu, failler hakkında defalarca şikayette bulunduğu halde hiçbir koruma kapsamına alınmamış.

25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü

25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti’nde Salcedo’da Ojo de Agua adlı köyde doğmuş Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi’nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin sistem tarafından katledildiği tarihtir.

Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlıklıkla mücadele ederek, Latin Amerika’daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo’ya meydan okur.

Pek çok kez tutuklanan kardeşler, diktatörlüğün askerleri tarafından, cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra vahşi bir şekilde katledildi.

Önce 1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü  olarak kabul edilir.

Daha sonra 1985 yılında BM tarafından “25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele” günü ilan edilir.

1981’den bu yana dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kadını anıyor.