Ana SayfaGüncel6 gün boyunca Diyarbakır’da neler yaşandı?

6 gün boyunca Diyarbakır’da neler yaşandı?

Diyarbakır’da 25 Ekim gecesi Büyükşehir Belediyesi polis ablukasına alındı, akabinde eş başkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı önce gözaltına alındı sonra da tutuklandı. Kentte günler süren protestolar gerçekleşirken bölge illerindeki internet kesintisi nedeniyle iletişim sorunu yaşandı. Bunların üzerine ise çıkarılan son KHK ile 15 yayın kuruluşu kapatıldı. Peki enformasyon akışının günlerce engellendiği Diyarbakır’da 6 gün boyunca neler yaşandı?

* 25 Ekim gecesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ablukaya alındı. Belediye eş başkanları Gültan Kışanak hava alanında, Fırat Anlı ise evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı.

Protestolar ve gözaltılar

* Eş başkanların gözaltına alınmasına tepki gösteren Diyarbakırlılar engellemelere rağmen belediye binası önünde toplandı. Ancak protestolar polis şiddetiyle karşılık buldu. HDP milletvekilleri de darp edildi.

* 26 Ekim’de devam eden protestolarda ise 39 kişi gözaltına alındı.

* Belediye binası  zırhlı araçlar ve Ranger tipli araçlar ile ablukaya alındı, belediyeye giden tüm yollar kapatıldı, trafik felç oldu.

Çöpler

* Valilik belediyelerin çöp toplamadığını söylerken belediye yetkilileri ise makine ikmalde bulunan tüm araçlara el konulmasından kaynaklı çalışmaların yapılamadığını açıkladı. Şehir günlerce çöp yığınına döndü.

* Son 3 gün içerisinde şehrin her alanında biriken çöpler nedeniyle başlıca hastalıklar bile baş göstermeye başladı. Yağmurun yağmasıyla birlikte ise etrafı kötü bir koku sardı.

İnternet kesintisi ve medyaya operasyon

* Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerinin hepsinde internet erişimi günlerce kesildi.

* 29 Ekim tarihinde ise ilk kadın haber ajansı JINHA ve DİHA’nın da aralarında bulunduğu 15 yayın kuruluşu Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı.

* Bankalar, hastaneler, eczaneler ve birçok resmi kurum internet kesintisi yüzünden çalışamaz hale getirildi.

Bugün Diyarbakır’da internet erişimi hiç engellenmedi ancak bu sürecin nihayetinde kalan tüm medya organları kapatıldı, belediye eş başkanları ise tutuklandı. Şimdi ise tutuklunan belediye eş başkanlarının yerine kayyum hazırlığı yapılıyor.

  Demirtaş: 90'lardaki gibi ev ev gezilecek, ittifakımızı büyüteceğiz
  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Kışanak ve Anlı tutuklandı
  Diyarbakır’da protestolara polis müdahalesi
  HDP'li Uca'nın polise karşı durduğu 'o an'