Ana SayfaGüncelAB’den ‘en negatif’ İlerleme Raporu: Türkiye’ye sert eleştiriler

AB’den ‘en negatif’ İlerleme Raporu: Türkiye’ye sert eleştiriler

Avrupa Komisyonu’nun çarşamba günü açıklayacağı İlerleme Raporu’nun Türkiye’ye ilişkin bugüne kadarki en negatif rapor niteliğinde olduğu belirtiliyor. Raporda darbe girişiminden sonraki OHAL ve KHK’lar, görevden almalar ve tutuklamalar ile basına yönelik baskılar eleştiriliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye ilişkin yayınlaması beklenen İlerleme Raporu’nun bugüne kadarki en olumsuz rapor olacağı belirtiliyor.

Frankfurter Allgemeine’nin (FAZ) 102 sayfalık raporu 9 Kasım Çarşamba günü açıklanacak. Ancak Cumhuriyet’in aktardığı habere göre bu ‘en negatif’ raporda Türkiye’ye çok kötü bir karne verilerek yargı bağımsızlığı, hukuk devleti, insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü alanlarındaki gerilemeler sert dille eleştiriliyor.

Geçen yıl Komisyon, AB ve Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşması nedeniyle İlerleme Raporu’nu yayımlamayı ertelemişti.

FAZ’a göre bu yılki İlerleme Raporu’nda yer alan başlıca maddeler şöyle: Darbe girişiminden sonraki OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK), görevden almalar ve tutuklamalar, basına yönelik baskılar.

Görevden almalar, tutuklamalar, basına yönelik baskı

Buna göre raporda;

* Darbe girişimi soruşturmaları kapsamında çok sayıda kişinin görevden alındığı ve tutuklandığı belirtilerek, ‘hiçbir kriter olmadan’ yapılanların ‘çok geniş çaplı olmasına’ dikkat çekilip ‘kolektif doğasının çok ciddi soru işaretleri yarattığı’ belirtiliyor.

* Yine darbe girişimi sonrasında hâkim ve savcıların yaklaşık beşte birinin görevden uzaklaştırıldığına dikkat çekiliyor.

* Çok sayıda gazetecinin tutuklanıp, yüzün üzerinde medya kuruluşunun kapatılması, ‘ciddi bir kaygı’ sebebi olarak gösteriliyor. Artık bağımsız Türkçe-Kürtçe radyo ve televizyon kanalı kalmadığına, hükümetin yayınlarını beğenmediği medya organına kayyum atadığına dikkat çekiliyor.

* KHK ile 30 güne çıkarılan gözaltında tutulma süreleri ile tutuklu ve mahkumlara yönelik işkence iddialarına vurgu yapılıyor.

* ‘Terörle mücadele’ yasasının uyumlaştırılmasını mülteci geri kabul anlaşması karşılığında Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi verilmesi için şart koşmaya da devam ediliyor.

HDP’li vekiller ve Cumhuriyet çalışanları henüz tutuklanmamıştı

FAZ’ın detaylarını aktardığı ilerleme raporu taslağı hazırlandığında, Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticileriyle, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil dokuz HDP’li vekil tutuklanmamıştı.