Ana SayfaDünyaAB’ye ‘Türkiye’yle müzakereleri askıya al’ çağrısı

AB’ye ‘Türkiye’yle müzakereleri askıya al’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri  Avrupa Birliği’ne, Ankara ile yürütülen üyelik müzakerelerini derhal askıya alması için çağrı yaparken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise “Tutuklamalarla birlikle Türkiye’deki politik çoğulculuğa karşı  mesaj verilmiştir” dedi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasını “aşırı derecede endişe verici” olarak nitelendirdi.

Mogherini twitter’dan yaptığı açıklamada, “Demirtaş ve diğer vekiller gözaltına alındığı için aşırı derecede endişeliyim. Yetkililerle temas halindeyiz. Ankara’daki AB büyükelçilerini toplantıya çağırdık” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise yaptığı açıklamada gözaltıları “ürkütücü” olarak nitelendirdi.

Martin Schulz,  “Bugün yaşanan dehşet verici tutuklamalarla birlikle Türkiye’deki politik çoğulculuğa karşı  mesaj verilmiştir. Selahattin Demirtaş , Figen Yüksekdağ ve HDP’nin diğer milletvekilleri Türkiye toplumunun  meşru demokratik temsilcileridir. HDP TBMM’nin 3. büyük grubudur. Selahattin Demirtaş ile bir çok kez görüşmüştüm. Kendisini şiddet kullanmadan politik diyalogla ve yasalar çerçevesinde barış sürecine adamış bir liderdir. Onunla en son Eylül aynının sonunda görüştüğümüzde bir sonraki aşamada tutuklanacağını söylemişti.

Seçilmişleri temsil eden HDP’li parlamenterlerin tutuklanmasıyla Türk makamları sadece Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan değerlere, ilkelere, normlara ve kurallara da sırtını dönüyor” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, AP Türkiye Raportörü Piri ise Avrupa Birliği’ne, Türkiye ile üyelik müzakerelerini derhal askıya alması için çağrı yaptı. Piri, Hollanda Radyosu’na yaptığı açıklamada, Brüksel’den, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin derhal askıya alınması konusunda net bir sinyal beklediğini söyledi.




Önceki Haber
Demirtaş ve Yüksekdağ’dan mesaj: Mücadelemizi gerekirse içeride de sürdürürüz
Sonraki Haber
HDP eş genel başkanları tutuklandı