Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Ak Trol’ler Guardian’da: Trol ordusunun favori konusu ‘Kürtlere karşı durmak’

‘Ak Trol’ler Guardian’da: Trol ordusunun favori konusu ‘Kürtlere karşı durmak’

HABER MERKEZİ – The Guardian’ın haberine göre AKP hükümetinin yaklaşık 6 bin kişilik bir ‘trol ordusu’ var ve bu ‘trol’lerin hedeflerinden biri “Kürtlere karşı durmak”.

Gezi direnişinin ardından Twitter’da adları sıkça duyulan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve “Ak Trol” olarak nitelendirilen hesaplarla ilgili The Guardian’da kapsamlı bir habere yer verildi.

Britanya’nın saygın gazetesinin Guardian Monday ekindeki habere göre AKP hükümetinin 6 bin kişilik bir ‘trol ordusu’ var. Gazete ‘trol’lerin hedeflerinden birinin ise “Kürtlere karşı durmak” olduğunu söylüyor.

Leo Benedictus imzalı “Troll ordularının İstilası: Trump destekçisi Ruslardan Türk devleti yardakçılarına” başlıklı haberde ‘trol orduları’ için şu tanımlama yapılıyor:

“Kim olduklarını, neyi amaçladıklarını bilmiyoruz. Bildiğimiz şey binlerce kişiler ve bizim gibi davranıyorlar. Evde, özel bir ofiste ya da trende yanında oturuyor olabilirler. Sosyal medyayı kullanıyorlar, blog yazıyorlar. Bazıları belki bu yazıyı bile okuyor olabilir. Eğer paranız varsa kendi troll ordunu tutabilirsin. Bugünlerde sosyal medyayı manipüle etme hükümet planının bir parçası haline geldi.”

Çin ve Rusya’nın ‘trol orduları’

Haberde Çin’de Womao Dang’ın (50 cent Party) 300 bin ile 2 milyon çalışanı olduğu belirtiliyor. Hükümetin sahip olduğu Global Times’ın bile 2010’da Womao Dang’ın faaliyet içinde olduğunu rapor ettiği de aktarılıyor.

Sayıları 2 milyonu bulan trol’lerin part-time çalıştığının da ifade edildiği haberde, trol’lerin odağındaki favori konuların ise “muhteşem yerel olanaklar”, “neden demokrasi gereksiz” ve “Tayvan” olduğu aktarılıyor.

Haberde Rusya’nın ise kendi trol-şirketleriyle 2002’den beri tanındığı belirtiliyor. Tahmini ‘trol ordusu’nun bir kaç bini bulduğu tahmin edilirken, bu trol’lerin favori konuları arasında “Barack Obama’nın feminenliği”, “Rusya’ya karşı NATO komplosu” yer alıyor.

trol

‘Ak Troller’

Haberde “Türkiye” başlığıyla yer alan ‘trol’ bölümünde ise 2013’teki Gezi Direnişi anımsatılıyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bundan bir ‘ders çıkardığı’ ifade ediliyor:

“Maalesef bu ders, Türklerin daha özgür yaşamasına izin vermek değil Erdoğan’ın sosyal medyayı kontrol altına alması gerektiğiydi.”

The Guardian, geçtiğimiz yazın sonunda ise AKP hükümetinin 6 bin kişilik sosyal medya çalışanı alarak bir ekip kurduğuna dikkat çekiyor ve “Ne yazık ki Erdoğan ve AKP’nin gönüllü yeni ordusu aşırı coşkulu ve hilekar diyebiliriz” diyor.

Leo Benedictus imzalı haberde, şu ifadeler yer alıyor:

“Aylar boyunca  hükümeti nezaketle eleştirenlere bile pozitif düşünceden uzak bir şekilde saldırmak sıradanlaştı. İnandırıcı profili olmayan insanlar tarafından taciz sık sık saldırıya dönüştü. Buna bir örnek ise gazeteci Emre Kızılkaya hükümetin rehine pazarlığını eleştirdiği için ‘siyonist’ olarak suçlanması.”

Haberde ‘Ak Troller’in yanlış ve hatalı hikayeler anlatanlar olarak tanınmaya başladığı da belirtiliyor.

Tahmini ‘trol ordusu’ sayısının 6 bin olduğunun belirtildiği haberde, ‘favori konular’ ise şöyle sıralanıyor: “Kürtlere karşı durmak”, “Rusya’ya karşı durmak”, “Araplara karşı durmak”, “İsrail’e karşı durmak”.




Önceki Haber
Avrupa'dan Türkiye'ye: 'Bunlar Nazi yöntemleri'
Sonraki Haber
'Adıyaman'da 30 öğrenciye cinsel istismarın üzeri örtülüyor'