Ana SayfaGüncel‘Akıl alır bir durum değil, çocuk tecavüzcüleri cezasız bırakılmak isteniyor’

‘Akıl alır bir durum değil, çocuk tecavüzcüleri cezasız bırakılmak isteniyor’

HABER MERKEZİ – Cinsel istismar davalarında failin mağdurla evlenmesi halinde cezanın ertelenmesini öngören yasa teklifine itiraz sesleri yükselmeye devam ediyor. Tasarıyı Gazete Karınca’ya değerlendiren HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Kadınların hayatını bir ömür karartmayı hedefleyen bu yasaya geçit vermeyeceğiz” dedi.

Pelin ÖZKAPTAN

AKP tarafından Meclis gündemine taşınan, cinsel istismar suçlularının suçu işleyenlerle evlenmeleri halinde cezalarının ertelenebileceğini öngören yasa teklifi yarın (Salı) tekrar oylamaya sunulacak.

Kadınlar ülkenin her noktasında sokaklarda buluşup ‘O yasa geri çekilecek’ şiarını yükseltirken, ‘utanç yasası’ olarak da anılan tasarıyı Gazete Karınca’ya değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvkili Filiz Kerestecioğlu, “Biz bu oyunları çok iyi biliyoruz. Tecavüzün aklanmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Bu yasanın kadınların hayatını bir ömür karartmayı hedeflediğini vurgulayan Kerestecioğlu, daha önce de anayasada böyle bir maddenin yer aldığını hatırlattı.

Kerestecioğlu şunları söyledi:

Anayasada daha önce yer alan 745 sayılı TCK’da da böyle bir madde vardı. Hatta filmlere dahi konu oldu. Kadınların mücadelesi sonucu bu yasa değiştirildi. Ancak AKP bu kez çok aleni bir biçimde çocuk tecavüzcülerini cezasız bırakmak istiyor. Bu akıl alır bir durum değil.

Biz gerek HDP’li gerekse tüm muhalif kadınlar olarak bu yasanın geçmesine izin vermeyeceğiz.

Yasa tasarısı tam metni

Cinsel istismar yasa tasarısının TBMM’ye sunulan tam metni şöyle:

Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçundan, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zaman aşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suçtan azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazının ortadan kaldırılmasına karar verilir