Ana SayfaDünyaAP Başkanı’ndan Türkiye açıklaması: Ekonomik yaptırımlar düşünebiliriz

AP Başkanı’ndan Türkiye açıklaması: Ekonomik yaptırımlar düşünebiliriz

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye’ye yönelik “Avrupa Birliği olarak ekonomik yaptırımlar dahil, bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacağız” açıklamasında bulundu. Buna karşın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Schulz’un sözlerine tepki geldi. Çavuşoğlu, “Ekonomik yaptırımlarla ilgili ve diğer konularla ilgili elinden geleni ardına koymasın” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki gelişmeler ilişkin Bild am Sonntag gazetesine konuştu.

Türkiye’deki güncel gelişmeleri değerlendiren Schulz, idam cezasının gelmesi durumunda üyelik görüşmelerinin sona ereceğini söylerken Türkiye ile ilişkilerin sürdürülmesinden yana olduğunu dile getirdi.

AP Başkanı, Türkiye’deki baskı ortamının devam etmesi halinde ekonomik yaptırımların uygulanabileceğinin sinyalini verdi.

Martin Schulz’un açıklamaları özetle şöyle:

Eğer biz Türkiye ile ilişkilerimizi kesersek, muhaliflere ve cezaevindekilere yardım etme imkanımız kalmaz. Bu yüzden ben Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesinden yanayım. Ama Avrupa Birliği olarak ekonomik yaptırımlar dahil, bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacağız.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Gümrük Birliği’nde bu yılın sonunda reformlar olacak. Ben, milletvekillerine ve gazetecilere yönelik gerçekleşen tutuklama dalgasından sonra Gümrük Birliği’nin genişletilebileceğini düşünemiyorum.

Türkiye idam kararını yeniden uygulamaya koyarsa, o zaman kırmızı çizgimizi aşmış olur ve Avrupa Birliği ile müzakere süreci bitmiş olur.

Çavuşoğlu’ndan Schulz’a yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un Türkiye’ye yönelik sözlerine yanıt verdi.

Sözlerine “AP Başkanı’nın söylediklerinin bizim için çok fazla önemi yok” diyerek başlayan Çavuşoğlu, “Ekonomik yaptırımlarla ilgili ve diğer konularla ilgili elinden geleni ardına koymasın. AB ve Parlemento başkanının iki yüzlülüğünü her zaman olduğu gibi görüyoruz” dedi.