Ana SayfaGüncelAP milletvekilinden HDP’li Birlik’e mektup: Bizden korkuyorlar çünkü biz kadınlar çok güçlüyüz

AP milletvekilinden HDP’li Birlik’e mektup: Bizden korkuyorlar çünkü biz kadınlar çok güçlüyüz

HABER MERKEZİ – İngiliz Sosyalist Partisi ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Julie Ward, ‘kardeş vekil’ olduğu tutuklu HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’e dayanışma mektubu kaleme aldı. Ward mektubunda “Bizden çok korkuyorlar çünkü biz kadınlar çok güçlüyüz”dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi tarafından düzenlenen ‘Kadın Buluşması’na, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’in ‘kardeş vekili’ olan İngiliz Sosyalist İşçi Partisi ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Julie Ward da katıldı.

Ward, Leyla Birlik’le ‘kardeş vekil’ olma gerekçesini, yaptığı basın açıklamasında şu sözlerle dile getirdi:

Leyla aynı zamanda bir ressamdır ve kendisiyle kardeş vekil olma nedenlerimden birisi de budur. Ben de siyasete başlamadan önce sanat ve kültür yoluyla toplumun dönüşebileceğine inanan bir şair ve tiyatro yapımcısıydım.

Birlik’in hastalığını da anımsatan AP Milletvekili, bunu ve Birlik’le görüşmek için gittiği cezaevine girişinin engellenişini ise şöyle anlattı:

Yaşadığı karaciğer rahatsızlığı nedeniyle sağlık durumu oldukça kötü olan Leyla ayrıca tiroit kanseri şüphesiyle halen tedavi görüyor. Hukuksuz bir biçimde tutuklanmasından bu yana ailesiyle iletişimi kısıtlanmış, yalnızca birer saat olmak üzere iki erkek kardeşiyle görüşmesine imkân tanınmış. Eşi, oğlu, anne ve babası Leyla için oldukça endişeli hâlde.

21 Kasım Pazartesi günü Leyla’yla görüşme umuduyla, Leyla’nın meclis danışmanı, bir avukat ve bir tercüman eşliğinde Silivri cezaevini ziyaret ettim.

Cezaevine giriş izni taleplerimiz reddedildi. Hatta cezaevine vardığımızda grubumuz girişteki jandarmanın gözdağı ve tacizleriyle karşılandı. Ziyaret için resmi bir izin belgesi ibraz edene kadar cezaevinden en az 1 kilometre uzakta beklememiz söylendi. Cezaevinde bulunan tutukluları ziyaret etmek için toplu taşıma ile cezaevine henüz ulaşmış olan diğer ziyaretçilerden de cezaevi bölgesinin dışına çıkmaları istendi ve otobüs kalkmış olduğundan uzun bir yolu yürüyerek uzaklaşmak zorunda kaldılar.

En yakın yerleşim yerine gitmeye çalışırken aracımız silahlı polis memurları tarafından “rutin olarak” durduruldu ve arandı. Korkuyla yönetilen paranoit bir polis devleti hâline gelmiş gibi görünen Türkiye’de polise göre bu aramalar “normal”.

Birlik’e mektup

‘Kardeş vekiline’ bir dayanışma mektubu da yazan Ward,  HDP’li Birlik’in tutuklanmasının ülke açısından büyük bir kayıp olduğunu belirtti.

Mektubunda Birlik’e “Sen benim kız kardeşimsin” diye seslenen Ward, “Bizden çok korkuyorlar çünkü biz kadınlar çok güçlüyüz” dedi.

Julie Ward’ın, Leyla Birlik için yazdığı mektup şöyle:

“Sevgili Leyla, bu birlik mesajını sana Diyarbakır Kadın Konferansından gönderiyorum. Fotoğrafın duvarda ve ruhun da bizimle birlikte. Burada Avrupa’nın her tarafından AKP ve Erdoğan’ın zalim, ırkçı, kadın düşmanı ideolojisine konuşmaya devam edeceğiz. Bizden çok korkuyorlar çünkü biz kadınlar çok güçlüyüz. Ben de senin gibi insanlar tarafından demokratik bir şekilde seçilmişlerden bir örneğim. Senin gibi bir kadın, bir anne ve bir sanatçıyım. Bütün arkadaşlarıma senden bahsettim. Avrupa Parlamentosu’nda senden bahsettim. Sen benim kız kardeşimsin.

mektup