Ana SayfaDünyaAP’den ‘Türkiye ile müzakereleri dondurma’ kararı

AP’den ‘Türkiye ile müzakereleri dondurma’ kararı

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarı 37’ye karşı 479 oyla kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin ve gazetecilerin tutuklanması ile idam tartışmalarının gündeme gelmesinin ardından Sosyalistler ve Demokratlar grubunun önerisiyle gündeme aldığı “Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakere sürecinin geçici olarak dondurulması” konusundaki kararını verdi.

Bugün yapılan oylamada Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin dondurulmasını öngören tasarı 37’ye karşı 479 oyla kabul edildi.

AP aldığı karar ile, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve üye ülkelere sürmekte olan müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını başlatma çağrısı yaptı.

Söz konusu tasarıdaki maddeler şöyle:

OHAL

AP, OHAL kapsamındaki önlemlerin devreden çıkması durumunda kendi pozisyonunu gözden geçirme taahhüdünde bulunuyor.

İdam cezası

Kararda Türkye’nin idam cezasını devreye sokmasının katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı belirtiliyor.

Vize

Vize muafiyeti için şart olan bazıları özel öneme sahip 72 kriterden 7’sinin karşılanmadığı kaydediliyor.

Gümrük Birliği

Kararda Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için önemli olduğu not edilirken bu doğrultudaki çalışmaların askıya alınmasının ülke için ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağının altı çiziliyor.

Mali Yardım

Karar taslağında AB Komisyonu’na Türkiye’ye katılım öncesi fonlardan 2017’de aktarılması öngörülen kaynağa ilişkin rapora son gelişmeleri yansıtma ve sivil topluma maddi desteğin artırılma olasılığını inceleme çağrısı yapılıyor.

Adli Destek

Kararda AB Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu Türk yetkililere ek adli destek sunma konusunda teşvik ediliyor.

Siyasi irade eleştirisi

Kararda bir diğer maddede ise Türkiye’nin AB’nin önemli bir ortağı olduğu onaylanmakla birlikte işbirliği isteğinin iki taraflı olması gerektiği belirtiliyor.

  Avrupa Parlamentosu'nun 'Türkiye ile müzakerelerin dondurulması' metninde neler var?