Ana SayfaGüncelAVM’lere karşı Tatavla Dayanışma Pazarı

AVM’lere karşı Tatavla Dayanışma Pazarı

HABER MERKEZİ – Alışveriş merkezlerine karşı bir alternatif olarak yola çıkan Tatavla Dayanışma Pazarı, ‘tüketim çılgınlığına’ karşı paylaşım ve dayanışma ağı örüyor.

NECLA DEMİR

Kimisi Gezi direnişinde tanışan kimisi de Gençlikle Dayanışma Derneği’nin üyesi bir grup genç bir araya gelerek Tatavla Dayanışma Pazarı’nı kurdu.

Pazar, kullanılmayan eşyaların geri dönüşümünü sağlayarak elde edilen gelir ile lise ve üniversite öğrencilerine burs imkanı sağlayan bir mahalle dayanışma ağı aynı zamanda.

İstanbul’un Şişli ilçesi Kurtuluş semtinde küçük ve bir o kadar da büyük işlere imza atan dükkan, mahalle sakinlerinin ve çevre semtlerden insanların kıyafet, ayakkabı, kitap, mutfak eşyası gibi akla gelebilecek her şeyi bağış olarak bıraktığı bir yer.

Kapıdan girildiği andan itibaren sizi güler yüzleri ile karşılayan gençlere rastlayacağınız dayanışma pazarında, ilk olarak organik içecekler ikram ediliyor.

Hergün 12.00-20.00 arası açık

Geçtiğimiz Mart ayında açılan ve dayanışma ağı ile büyümeyi hedefleyen Tatavla Dayanışma Pazarı, adını ise Kurtuluş semtinin eski Rumca adı olan Tatavla’dan alıyor.

Her gün saat 12.00- 20.00 arasında açık olan Dayanışma Pazarı, işinden ve okulundan vakit ayırıp nöbetleşe olarak açıp kapatan gönüllülerden oluşuyor. Bu gönüllülerin kimisi öğrenci kimisi işçi kimisi ise mahalleli…

Hergün onlarca kişi ziyaret ediyor

Her gün onlarca kişinin ziyaret edip hem bağış hem de alışveriş yaptığı Dayanışma Pazarı’nda, tabiri caizse yok yok. Kıyafetinden ayakkabısına, aksesuarından organik yiyeceklere kadar her şeyin bulunduğu pazara ilgi oldukça yoğun.

Onlarca öğrenciye burs imkanı sağlayan Tatavla Dayanışma Pazarı, her gün biraz daha büyürken, oluşturulacak Tatavla Dayanışma Ağı ile de farklı faaliyet, atölye ve çalışmalarla da yardımlaşma ve dayanışma duygusunun daha da genişlemesi hedefleniyor.

Kuruluşundan itibaren dayanışma ağı içerisinde yer alan ve Tatavla Dayanışma Pazarı’nın müdavim gönüllülerinden Alican Tüfenkoğlu, Umut Dönmez ve Şiva Alizade ile neden böyle bir dayanışma pazarına ihtiyaç duyduklarına ve ne gibi çalışmalar yaptıklarına ilişkin konuştuk.

tatavla dayanışma pazarı

‘Temel derdimiz dayanışma ağı yaratmak’

“Burayı kurmaktaki temel derdimiz dayanışma ağı yaratmaktı” diyerek sözlerine başlayan Alican Tüfenkoğlu, aynı zamanda mahallelinin sorunlarını mahalleli ile çözmeye çalışırken kente ve ülkeye dair söz sahibi olmaya çalışan bir dayanışma ağı olduğunu belirtti.

Tüm bunları amaçlarken somut adımların da atılması gerektiğine inanarak yola çıktıklarının altını çizen Tüfenkoğlu, bu somut adımın ise Tatavla Dayanışma Pazarı olduğunu söyledi.

Tüfenkoğlu, dayanışma ağının yola çıkarken ki ilk kazanımın lise ve üniversite öğrencilerine, her ay oluşturulan burs fonunu aktarmak olduğunu dile getirerek, mahallenin el birliği ile birden fazla öğrenciyi okuttuğunu dile getirdi.

‘Çocuk kulübü açmak istiyoruz’

Dayanışma duygusunu büyütmeyi hedeflediklerini vurgulayan Tüfenkoğlu, plan takvimindeki hedeflerini de şöyle sıraladı:

Burada bir çocuk kulübü kurmak ilk hedeflerimizden bir tanesi. Bugün çocukları hedef tahtasına oturttular çünkü. Bir çocuk kulübü açmak ve felsefeden bilime, spordan resime, müziğe kadar çocuklarla birlikte bir şeyler yapmak ve başka türlü yetiştirilebileceklerini göstermek istiyoruz. Bir yandan da sınavlara hazırlanan liseli arkadaşlarımıza dayanışma dersleri vermek gibi bir hedefimiz var. Biraz bunu düzenlemeye çalışıyoruz. Kısa sürede de bu konuda adımlar atmaya başlayacağız.

‘Bu mahalle, bu semt ve bu ülke bizim’

Gazetecisinden Çocuk Derneği üyelerine kadar herkesin bir torbaya doldurulmaya çalışıldığını ifade eden Tüfenkoğlu, sadece dayanışma faaliyeti göstermek için yola çıkan derneklerin kapatılmasına anlam veremediğini söyledi.

Kapatılanlar ve tutuklananların bir şekilde yıldırılıp, susturulmaya çalışıldığını kaydeden Tüfenkoğlu, “Biz böyle bir durumla karşılaşırsak burası bir şekilde yoluna devam eder. Dayanışma Pazarı bizim için bu dört duvar arasından ibaret değil. Bu mahalle, bu semt, bu ülke bizim. En basitinden bu dört duvar kapatılmış olur ama biz bir şekilde yola devam ederiz” şeklinde tepki gösterdi.

‘Gelip destek olsunlar’

Tüfenkoğlu son olarak, kendilerini ziyaret etmek isteyenlere de şu çağrıda bulundu:

Bizim tek derdimiz dayanışmayı büyütmek. Buranın işleyişi herkesin bir şekilde parçası olabilmesine imkan sağlıyor. İnsanlar buraya kıyafetlerini, kitaplarını getirdiğinde de lise ve üniversite öğrencilerine katkıda bulunmuş oluyor. Herkesin bir şekilde ucundan tutabileceği bir imkan var buranın işleyişinde. Herkes nasıl ve ne şekilde yapmak istiyorsa buranın faaliyetlerine gelip destek olabilir.

Dayanışma Pazarı’nın bir diğer gönüllü ismi ise her Çarşamba günü pazarı gelip açan Şiva Alizade. Üniversite mezunu olan Alizade, çalışmadığı her süre zarfında dayanışmanın bir parçası olmak amacıyla yerini alanlardan sadece biri.

Pazarı ziyaret edenlerin ilk olarak “Dayanışma pazarının amacı nedir?” sorusunu sorduklarını kaydeden Alizade, amaçları anlatılınca kendilerinin bu pazara nasıl katkı sunabileceği yönünde de geri dönüşüm aldıklarını söyledi.

Alizade’nin en çok hoşuna giden ise, her Çarşamba dükkanı açmak için geldiğinde kapının önünde koli koli kıyafet bulmak. Alizade, bu mutluluğunu, “Açık olmasa bile insanlar o kıyafetleri kepenklere bağlayıp bir şekilde bağış yapıyor” sözleriyle paylaştı.

tatavla dayanışma pazarı

‘Bir şeyler yapmamız gerekiyor’

Alizade, Tatavla Dayanışma Pazarı’nın ilk toplantısında kaleme alınan yazıyı hatırlatarak, şu çağrıda bulundu:

Bundan 3 yıl önce bu ülkenin parklarında bir araya gelmiştik. O zamandan bu yana mahalle ve sokaklarda karşılaştığımız zaman birbirimize selam veriyorduk. Şimdi o selamdan fazlasını paylaşmak için tekrardan bir araya gelip gönüllü ağımız içerisinde bulunanlarla kentimiz, sokaklarımız kendi hayatlarımız için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Şişli’de oturanlar için de Tatavla Dayanışma Pazarı sanırım en güzel yer.

‘Alışveriş merkezlerine karşı bir alternatif’

Üniversite öğrencisi Umut Dönmez ise, Tatavla Dayanışma Pazarı’nın oluşumunda ve dükkanın yapımında emek vermiş bir gönüllü.

Pazarda Dersim’in Ovacık ilçesinde organik olarak üretilen fasulyelerin, Tekirdağ’dan gelen organik salça ile balların ve el yapımı sabunların yer aldığını aktaran Dönmez, bu ürünlere ise ilginin oldukça fazla olduğunu belirtti.

Günümüzde önü alınamayan tüketim çılgınlığına dikkat çeken Dönmez, her yere yapılan alışveriş merkezlerine karşı alternatif olarak kurdukları Tatavla Dayanışma Pazarı ile bu tüketim çılgınlığına karşı da tavır aldıklarını dile getirdi.

İşin yardımlaşma ve dayanışma ile yapılması gerektiğini düşünen Dönmez, insanların bu kadar har vurup harman savurmalarını tasvip etmediklerini ifade etti. Pazarda bulunan ikinci el kıyafetlerin temiz ve kullanışlı olduğunu söyleyen Dönmez, ürünleri herkesin ulaşabileceği uygun fiyatlara sattıklarını ve maddi durumu olmayanların da gelip alışveriş yapabildiğinin altını çizdi.

Dönmez, son olarak, “Biz burada herkesin buluşup bir dayanışma ağına dönüşmesi için bu işin altına elimizi koyduk” diye belirtti.

Tatavla Dayanışma Pazarı’na katkı sunmak isteyenler ise şu adres üzerinden iletişime geçebilir:

Eşrefefendi Sokak, Bozkurt Mahallesi, No: 29 A Kurtuluş/Şişli