Ana SayfaGüncel‘Ben Bir Bedenim’

‘Ben Bir Bedenim’

HABER MERKEZİ – İsmet Doğan’ın ‘Ben Bir Bedenim’ isimli sergisi 3 Aralık’a Hasköy İplik Fabrikası’nda.

Hasköy İplik Fabrikası’nda devam eden İsmet Doğan’ın “Ben Bir Bedenim” isimli sergisi, sanatçının 30 yıllık çalışmalarını kapsıyor. Ancak sergi, kronolojik bir sıralamadan ziyade sanatçının farklı serilerinin bir toplamı gibi.

Eski bir iplik fabrikasında yer alan sergi, Doğan’ın çalışmalarıyla bütünlük sergiliyor. Öyle ki makineler ve üretilen ipliklerin hala yer aldığı fabrikaya yerleştirilen sanatçının tabloları, onun çalışmalarında önemli bir yere sahip olan ‘dikiş’ fikriyle koşutluk içeriyor.

Serginin küratörü Franziska Niemand bu durumu şöyle açıklıyor:

İsmet Doğan aslında sürekli olarak dışsal, etkilenen ve inşa edilen bedene kazınmış kimlikler ve içsel arzular arasındaki çatışmayı ele almaktadır.

Sergi, bir zamanlar iplik üretilen, terk edilmiş ve yakında yıkılacak bir fabrikada yer almaktadır. Makineler ve üretilen iplikler hala oradadır ve bu durum, dikiş fikri eserlerinde temel bir yer tutan İsmet Doğan’ın sanatına uygun ve hatta eşsiz bir atmosfere tekabül etmektedir; tıpkı İç’ten çıkmaya çalışan harfleri boşuna zapt etmeye çalışan dikişli, yaralı sırtları gösteren resim ve fotoğraflardaki gibi. Bu, Dış’a deri yoluyla çıkan, bedenden baskıyla çıkarılan harflerin olduğu eserlerle bağlantılı gibi görünür. Böylece dikiş, İç’ten Dış’a geçişi engelleme yolu olarak anlaşılır ve bu yüzden sergi mekânı tarafından anlatılan öykü İsmet Doğan’ın sanatını zenginleştirmektedir.

İsmet Doğan’ın Hasköy İplik Fabrikası’ndaki “Ben Bir Bedenim” isimli sergisi, 3 Aralık’a kadar ziyaret edilebilir.

İsmet Doğan kimdir?

ismet doğan

1957 yılında Adıyaman’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim gören Doğan, 1980’lerin sonunda Fransa Dışişleri Bakanlığı Bursu ile Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitimini sürdürdü.

İşlerinde ‘kültür, kimlik, beden’ kavramlarını odağa alan Doğan’ın Türkiye’nin çağdaş sanat tarihinde özel bir yeri var. Sanatçı, işlerinde, Dadaizm’in kolaj, buluntu sanat, montaj ve grafiti tekniklerini kullanırken; ayna ise onun bir çok serisinde kullandığı temel malzemeler arasında.

İsmet Doğan’ın 30 yılı aşkın sanat geçmişinde resim, fotoğraf, heykel, yerleştirme, fragman, afiş, video gibi medyumlarda ürettiği çalışmalarını içeren ve editörlüğünü Ferda Keskin’in yaptığı “Melez Anlatılar” kitabı da İplik Fabrikası’ndaki son sergiyle eş zamanlı olarak okurla buluştu.

Birçok kişisel sergisi olan sanatçı İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Fotoğraflar: Vahhab Ayhan 

Adres: Hasköy Yün İplik Fabrikası | Kırmızı Minare Sok. No:3, Beyoğlu-Hasköy / İstanbul