Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan ‘derin diplomasi’: Biz de boş gezmiyoruz, Alman Bakanı telefonda beklettim

Çavuşoğlu’ndan ‘derin diplomasi’: Biz de boş gezmiyoruz, Alman Bakanı telefonda beklettim

HABER MERKEZİ – Almanya-Türkiye arasındaki gerginlik sürerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’le yaşanan telefon ‘sıkıntısı’ konusunda bir açıklama geldi. “Alman Dışişleri Bakanı’nı telefonda beklettiniz mi?” sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, “Biz de burada boş gezmiyoruz, yan gelip yatmıyoruz. Biz de yoğunuz. Dolayısıyla benimle görüşmek istiyorsan benim uygun olduğum şartı da sen gözetmelisin. Orta yolu buluruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya ile yaşanan gerginlik ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ‘telefon’ krizine dair açıklamalarda bulundu.

Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “Alman Dışişleri Bakanı’nı telefonda beklettiniz mi?” sorusuna “Biz ne zaman müsait olursak o zaman görüşürüz” sözleriyle karşılık verdi.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

Kendisine Türkiye’ye ziyaret için de bir tarih belirlemeye çalışıyoruz ama Türkiye’de de biz gerçekten çok yoğunuz, çok işimiz var. Diplomaside karşılıklılık esası önemlidir.

Bir Dışişleri Bakanı ikili bir görüşme talebinde bulunduğu zaman, görüşme talebinde bulunduğu bakanın olduğu yere gider. Nezaket kuralı bunu gerektirir. Telefonla görüşmek istediği zaman da karşı tarafın uygun olduğu bir zamanı kabul etmek doğaldır.

Ama bazı Batılı arkadaşların şöyle bir anlayışı var; ‘Biz büyük bir ülkeyiz, biz koskoca Almanya’yız, biz koskoca şuyuz, buyuz’… Dolayısıyla Türkiye’nin Bakanı ‘ben ne zaman görüşmek istesem o zaman benimle görüşmek zorunda’. Böyle bir şey yok, kusura bakmayın.

Biz de burada boş gezmiyoruz, yan gelip yatmıyoruz. Biz de yoğunuz. Dolayısıyla benimle görüşmek istiyorsan benim uygun olduğum şartı da sen gözetmelisin. Orta yolu buluruz.

Avrupalı arkadaşlarımızda bu anlayışın bir kere değişmesi gerekiyor. Yani, kendileri birinci sınıf, Türkiye ve Balkan ülkeleri ikinci sınıf anlayışından kurtulmaları gerekiyor.

Ben her zaman tüm Dışişleri Bakanlarıyla her şartta görüşmeye hazırım ama bizi eşit bir ortak olarak görmeleri gerekiyor, saygı da duymaları gerekiyor.

Bizim çünkü anlaşamadığımız konularda bile her zaman muhataplarımıza saygımız, nezaketimiz vardır.

Almanya-Türkiye arasındaki gerginlik

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin tutuklanması ve Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyon sonrası Almanya-Türkiye ilişkisinde gerginlik karşılıklı açıklamalar ile tırmandı.

Gerginlik sürerken Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun telefon görüşmesi yapmak için iki kez tarih belirlendiği, ancak ikisinde de Steinmeier’in telefonda bekletildiği haberleri basına yansıdı.

Steinmeier ile Çavuşoğlu’nun telefon görüşmeleri konusunda yaşanan sıkıntı da gerginliğin bir göstergesi olarak görülüyor.

Son olarak iki ülke arasındaki gerginlik, Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth’un “Türkiye’deki tüm muhalif zihniyetler Alman hükümetinin onlarla dayanışma içinde olduğunu bilmelidir” açıklamasıyla başka bir boyuta taşındı.

Bu açıklamaya da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Tüm teröristlerin Almanya’yı tercih etmesi tesadüf değil” sözleriyle karşılık verdi.