Ana SayfaGüncel‘Cezasızlık geleneği kırıldı’: Kemal Ördek’e cinsel saldırıya hapis cezası

‘Cezasızlık geleneği kırıldı’: Kemal Ördek’e cinsel saldırıya hapis cezası

HABER MERKEZİ – LGBTİ aktivisti Kemal Ördek’in maruz kaldığı cinsel saldırı davasında saldırganlar toplamda 20 yıla yakın hapis cezası aldı. Davayı değerlendiren Ördek, “Cinsel saldırı davalarındaki cezasızlık geleneği bu sefer kırıldı” dedi.

Kırmızı Şemsiye Derneği aktivisti Kemal Ördek’in maruz kaldığı cinsel saldırı davasının beşinci duruşması bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Trans seks işçisi ve insan hakları savunucusu olan Ördek’e Ankara’daki evinde cinsel saldırıda bulunan ve Ördek’i gasp eden saldırganlar hakkında “nitelikli cinsel saldırı, hırsızlık, tehdit, hakaret ve kişinin hürriyetini gasp etme” suçlarından toplamda 20 yıla yakın hapis cezası verildi.

‘Cezasızlık geleneği bu sefer kırıldı’

Dava sonucunu KaosGL‘den Yıldız Tar’a değerlendiren Kemal Ördek’in açıklamaları şöyle:

Sanıklar dava süreci boyunca LGBTİ aktivisti ve seks işçisi kimliklerim üzerinden mahkeme heyeti nezdinde değerimi küçültmeye çalıştılar. Ancak buna rağmen mahkeme heyeti önyargısız davranarak emsal sayılabilecek bir karara imza attı.

Bu dava sürecinin diğer cinsel saldırı davalarını da olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Avukatlar hem hukuki tartışma metinleri ürettiler hem de tecavüz ve rıza kavramlarını hukuksal açıdan tartışmaya açtılar. Birçok diğer vakada da örnek olabilecek bir çalışma yürütüldü. Cinsel saldırı davalarındaki cezasızlık geleneği bu sefer kırıldı.