Ana SayfaGüncelCHP, HDP ve MHP’den Yurt Katliamı açıklamaları

CHP, HDP ve MHP’den Yurt Katliamı açıklamaları

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Merkez Yürütme Kurulu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adana Aladağ’daki bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği katliam hakkında açıklama yaptı.

Adana’nın Aladağ ilçesinde dün akşam saatlerinde bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmiş, 22 öğrenci ise yaralanmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yurt Katliamı’na ilişkin birer açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’ndan yayın yasağına tepki

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Çankaya Belediyesi’nin düzenlediği Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreninde katliama ilişkin şöyle konuştu:

Yurda bakıyorsunuz yangın merdiveni var ama ölen çocuklarımızın yığıldığı yer, yangın merdiveninin kapısının önü. Açılmıyor çünkü kilitli. Oysa teknoloji var. Neden bunun önlemi alınmaz? Neden ve hangi gerekçeyle izin verilir?

Aladağ’da yurtta kalan çocuklarımız; köylerden gelip, barınacak yerleri olmadığı için bir yurtta kalan çocuklarımız… Koskoca Türkiye Cumhuriyeti nasıl olur da yurt sorununu çözemez? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, ‘Dünyaya meydan okuyoruz’ diye bağıranlar, acaba bu çocukların yurt sorununu neden çözmezler? 14 yıldır iktidardasınız yurt sorununu neden çözmüyorsunuz?

Gerçeklerin vatandaş tarafından öğrenilmesini niçin istemiyorsunuz? Hangi gerekçeyle yayın yasağı getiriyorsunuz? Anlamak mümkün değil. Gerçekleri nereye kadar saklayacaksınız? Her gün bir felaketle karşılaşıyoruz. Haftanın bir günü yok ki şu gün de bari yüzümüz gülsün. Nasıl oldu da Türkiye bu kadar karanlık bir atmosferin içine sokuldu? Hepimizin oturup düşünmesi lazım. Türkiye bunları hak etmiyor.

HDP: Çocuklarımızın yaşamları cehenneme çevriliyor

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama ise şöyle:

Adana’da yaşanan yurt yangınında 11’i öğrenci 12 kişi yanarak hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı. Öncelikle hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bu tür yurt yangınları ne ilktir ne de bu hükümetin anlayışı ve sorumsuzluğu devam ettiği müddetçe son olacaktır. Denetim görevini yapmak yerine ‘sabır dileyen’ bir anlayışla davranmak bu iktidarın alışkanlığıdır, aymazlığıdır. Özelleştirilmiş, cemaatlere bırakılmış öğrenci yurtlarındaki denetimsizlik ve sorumsuzluk had safhadadır. Yurtların bina içi ve dışının güvenli imarı denetlenmediği gibi, halen yangın merdivenlerinin kilitli olması konusunun konuşulduğu bir ilkellik asla kabul edilemez.

Yoksul aile çocuklarının kaldığı bu tür yurtların hali aslında eğitim sisteminin çarpıklığının, yetersizliğinin, eğitim alanına yeterli kamu yatırımının yapılmamasının bir sonucudur. Çocuklarımızın denetimsiz yurtlara mahkum edilmesi ve her türlü istismarla karşı karşıya bırakılması utançtır, suçtur.

‘Bir sorumlu da siyasi iktidarın denetimindeki vurdumduymaz yargı’

AKP Hükümeti, çocukların ölmesinden huzursuz olacağına, ölüm haberlerinin yapılmasından huzursuzluk duyuyor. Yangın hakkında ‘huzur ve güven ortamı bozuluyor’ iddiası ile yayın yasağı getiriyor. Bugüne kadarki bütün örneklerden de bildiğimiz gibi hangi konuya yayın yasağı getiriliyorsa, onun arkasında ya hükümetin sorumsuzluğu ya da eli vardır.

‘MEB Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre sadece lise ve üniversite öğrencileri için özel yurt açılabilir. Adana’da katledilen çocuklar 11-14 yaşları arasındadır ve ortaokul öğrencileridir. Ortaokul öğrencilerinin yurtlara yerleştirilmesinin önünü açan siyasi irade bu felaketten sorumludur.

Bu toplu katliamın bir sorumlusu da siyasi iktidarın denetimindeki vurdumduymaz yargıdır. 8 yıl önce 18 öğrencinin Konya’da bir yurtta ölmesinden sonra açılan dava 8 yıldır sürmektedir, ama tek bir tutuklu ve sonuç yoktur. 1 yıl önce Kulp’ta bir yurtta çıkan yangında 6 çocuk ölmüştür, ancak yargı önünde halen hesabı sorulmamıştır.

Adana Aladağ’da yaşanan felaketin vebali, çocuk karşıtı politikalar uygulayan ve sorumsuzluğunu ‘kader’ diyerek örtmeye çalışan hükümettedir. Yurt açığını gidermek, kamusal, parasız ve nitelikli barınma hakkı için politikalar üretmek yerine, cemaat yurtlarının teşvik edilmesi af edilemez. AKP, evlilik yaşına henüz gelmemiş çocukların nasıl evleneceğine dair yasalar çıkarmaya uğraşacağına, onların yaşamlarının nasıl güvenceye alınabileceğine ilişkin düşünmelidir.

Öğrenci yurtlarındaki denetimsizliğin ve sorumsuz davranışların nedenleri derhal ortaya çıkarılmalı, sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalıdır. Her gecikme yeni katliamlara davetiye çıkarmaktır.

Bahçeli: Sorumlular cezalandırılmalı

MHP Lideri Bahçeli de şu ifadeleri kullandı:

Yalnızca Adana’yla kalmayıp bütün Türkiye’yi hüzne sokan, kaderden kedere savuran yangın faciası her yönüyle, her ihtimaliyle araştırılıp incelenmelidir. Bundan sonrası için yapılması gerekenler bellidir. Yangının nasıl çıktığı, içi ahşap kaplı söz konusu iki katlı yurt binasını nasıl sardığı en kısa sürede netleştirilmeli; sorumlular, denetim ve kontrol görevini suiistimal edenler mutlaka bulunup cezalandırılmalıdır.

Sokak aralarında kurulmuş, sağlıksız, istismara açık ve güvensiz yerlerde çocuklarımızın heder olup gitmesine göz yummak, ses çıkarmamak, hatta örtülü olarak önünü açmak bu ülke ve millete yapılabilecek en dehşet verici kötülüklerden birisidir.

Türkiye’de körpe yaştaki evlatlarımızın ailelerinden uzakta kaldığı barınma yerlerinin bir envanteri çıkarılmalı, bunun yanında hangi maksat ve emele dayalı olarak özel yurtların açıldığı acilen değerlendirmeye alınmalıdır. Bilinmelidir ki, kaybedecek tek bir çocuğumuz yoktur.

Milliyetçi Hareket Partisi, sırf sosyal ve ekonomik imkânsızlıklardan dolayı ilkel şartlara mahkûm edilen, hayatların baharında her türlü risk ve tehlikeye maruz bırakılan çocuklarımızın davacısı olacak, elbette her daim yanlarında duracaktır.

  Adana'da öğrenci yurdunda yangın: 12 kişi hayatını kaybetti