Ana SayfaGüncelCinsel istismar tasarısı onaylandı: 12 yaşından büyük çocuklarda ‘rıza’ aranabilecek

Cinsel istismar tasarısı onaylandı: 12 yaşından büyük çocuklarda ‘rıza’ aranabilecek

HABER MERKEZİ – Cinsel istismarı meşrulaştıran önergenin geri çekildiği tasarı Meclis’te kabul edildi. Yeni tasarıya göre, 12 yaşından büyük çocuklara cinsel istismarda bulunanlar cezasızlık için ‘rıza’ kavramına başvurabilecek.

Cinsel istismara maruz bırakılan mağdurun, suçlu ile evlenmesi halinde cezanın ertelenebileceğine dair önergenin geri çekildiği yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

‘Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği ‘çocukların cinsel istismarı’ başlıklı 103’üncü maddesi yeniden düzenlendi. Bu kapsamda çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi sekiz yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

18 yıla kadar ceza

12 yaşından küçük çocuklarda cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılacak.

Çocuğun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza 18 yıldan az olamayacak.

Cinsel istismar durumunda ceza 10 yıldan, sarkıntılık durumunda ise beş yıldan az olamayacak.

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK), çocuğun cinsel yönden istismarını düzenleyen 103. maddesinin birinci fıkrasındaki “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” ilişkin hükmü iptal etti. Yeni düzenlemeye göre, cinsel istismarda suçluya en üst sınırdan ceza, 12 yaş ve altındaki çocuklara karşı işlenen suçlarda verilecek.

12 yaşından büyük çocuklarda ‘rıza’ aranacak

TCK’da yapılan değişiklikle, 12 yaşından küçük ve büyük çocuklara yönelik cinsel istismarda farklı cezalandırılmaların uygulanması olacak.

Değişikliğin gerekçesi olarak Anayasa Mahkemesi’nin 14 Temmuz’da iptal ettiği maddelerin değiştirilmesi gösterildi.

Bu tasarıya göre 12 yaşından büyük çocuklara cinsel istismarda cezasızlık için ‘rıza’ kavramına başvurulabilecek.

Previous post
Erdoğan, AP’ye seslendi: Bana bak, daha ileri giderseniz sınır kapıları açılır
Next post
Kino 2016 film programı Diyarbakır'da başladı