Ana SayfaGüncelCinsel şiddet en çok otobüs ve metrobüste gerçekleşiyor

Cinsel şiddet en çok otobüs ve metrobüste gerçekleşiyor

HABER MERKEZİ – Yapılan araştırmalara göre cinsel şiddet vakasının en çok yaşandığı kamu ulaşım aracı otobüs ve metrobüsler. Araştırmaya katılan kadınlardan 74.2’si, kamu ulaşım aracındayken kendini güvende hissetmediğini ifade etti.

Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddeti Önleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oğuz Polat’ın yaptığı araştırma sonucunda cinsel şiddet vakalarının en fazla yaşandığı kamu ulaşım aracının otobüs ve metrobüs olduğu ortaya çıktı.

Polat, ‘İstanbul’da Kamu Ulaşım Araçlarında Gerçekleşen Kadına Yönelik Cinsel Şiddetin Varlığı, Yoğunluğu ve Psikolojik Etkileri’ni araştırdı.

Çalışma, avukat Sinem Hanözü koordinatörlüğünde 15-55 yaş aralığındaki bin 344 kadın katılımıyla gerçekleştirildi.

Görüşmeler, katılımcılarla seyahat ederken yüz yüze yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 74.2’si kamu ulaşım aracındayken kendini güvende hissetmiyor. Yüzde 74’ü ise kamu ulaşım araçlarında cinsel şiddet içerikli eylemlere maruz kaldıklarını veya tanık olduklarını ifade etti.

Kadınlar: Cezalar caydırıcı değil

HaberTürk’ten Ümran Avcı’nın haberine göre, en çok rastlanılan cinsel taciz davranışları, elleme, şemsiye ucuyla dürtme, araç duruş ve kalkışlarında kadının üzerine yıkılmak şeklinde oluyor.

Yüzde 70.3’ü cinsel açlık dürtüsü olduğu yüzde  69.3’ü toplumun bu konuda yeterli tepki vermediği görüşünde.

Yüzde 68.2’lik kesim eğitimsizliği, yüzde 63.7’si erkek egemen toplumun etkili olduğunu, yüzde 37.3’lük kesim de tacize uğrayanın hal ve hareketlerinin sebep olduğu görüşüne sahip.

  'Kadınlar için Güvenlik Rehberi' yayınlandı