HomeGüncelCumhurbaşkanı ve Başbakan’dan HDP açıklaması

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan HDP açıklaması

HABER MERKEZİ – Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 9 HDP’li milletvekilinin tutuklanması ve HDP’nin tutuklamaların ardından Meclis faaliyetlerini durdurma kararına ilişkin konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım konu ile ilgili şunları söyledi :

Mahkeme soruşturmaya çağırınca da ifadeye çağrınca mahkemelere, adalete meydan okuyup ‘Gelmeyiz’ dediler. Bu ülkenin her vatandaşı mahkeme çağırınca gidip ifade veriyor. Siz niye gitmiyorsunuz, siz gidenlerden büyük babanın evladı mısınız? Türkiye hukuk devleti kardeşlerim, hukuk herkes için lazım, herkes hukukun önünde eşit. Çağırılınca kuzu kuzu gidip ifadeni vereceksin, yoksa olanlara da şikayet etmeyeceksin. Değerli kardeşlerim, bugün hukuk istiyor, herkes için işliyor. Kanun neyse, o herkes için yapılır.

HDP’liler diyor ki ‘Meclis’e gitmeyeceğiz’ Zaten çok da geldikleri yok ya, ara sıra geliyorlar. Değerli kardeşlerim, millet vekilini seçip Ankara’ya gönderiyor ‘Git Meclis’e bizim işlerimizi takip et, ihtiyacımız olan kanunları çıkart’ E siz vekalet aldınız, ‘biz sizin verdiğiniz  vekaletin gereğini yapmayacağız’. Aynı okulu kıran öğrenciler gibi. Ben gitmiyorum Meclis’e dediğiniz zaman saygısızlık yaparsınız, hakaret edersiniz. Millet sizi Meclis’e gitmezseniz millet de size seçimlerde gereğini yapar. Siz milli iradeyi tanımazsanız millet de sizi tanımaz. Yol yakınken bu yanlıştan dönün. Gelin Meclis’te her şeyi söyleyin.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı:

80 milletvekilini aldıkları günün ertesinde halkı sokağa davet ettiler. Ölen Kürt’tü öldüren de Kürt’tü. Bunu onlar yaptı. Yaşanan hadise son derece açık ve nettir. TBMM tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdı. Bu sadece onlar özel bir durum değil. Ama şu anda batının ağzına bakın.

Dokunulmazlıklar üzerinden meclise millete yargıya meydan okuyan ve hatta hakaret eden bu densizlerin amacı Türkiye’yi uluslararası alanda sıkıntıya sokmaktır.

Hukukun usulü belidir. Gitmiyorsan zorla götürülürsün. Yargı kararlarına uymayanlara müsamaha gösterilmesi söz konusu olamaz. Kimsenin yargının tarafsızlığına bağımsızlığına yargı sürecinde tesir etme hakkı yoktur.1999 yılında hakkımdaki hapis kararı kesinleştiğinde kuzu kuzu Pınarhisar Cezaevi’ne gidip cezamızı çektik. Bağırıp çağırıp şov yapmadık. Millet ne dedi? Millet başka şey söyledi: Bizi sizi farklı yerde görmek istiyoruz. Kurduk partimizi 16 ay sonra iktidara getirdi.