Ana SayfaGüncelCumhuriyet yazarları: Kayyuma geçit vermeyeceğiz

Cumhuriyet yazarları: Kayyuma geçit vermeyeceğiz

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet Gazetesi yazarları, gazete yönetim kurulu üye ve yazarlarına operasyon düzenlenerek gözaltına alınmasına dair nöbetin sürdüğü gazete binası önünde basın açıklaması yaptı. Gazetenin yazarlarından Ataol Behramoğlu “Eğer bu gazeteye bir kayyum atamaya kalkarlarsa biz o kayyuma geçit vermeyeceğiz” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarları, 4 gündür gözaltında bulunan Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarları için Şişli’deki gazete binası önünde açıklama yaptı. Yazarlar, iktidarın giderek diktatörleştiğini savunarak yılmayıp direneceklerini ifade ettiler.

Yazarlar yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

Şükran Soner

sukran soner

Çağımıza yakışmayan, çok kirli, çok kanlı, iktidarların diktatörleştiği bir ülkedeyiz. Direkt Cumhuriyet’i değil insanların bir arada yaşama ihtimaline yönelik bir provokasyon var. Bize küresel saldırılar yetmedi, askeri ve sivil darbelerle bu ülkenin kazanımlarını yok etmek gerekiyordu. O yüzden baskı altındayız.

Erdal Atabek

 Yönelen tehlikeler ve tehditler her zaman aklın sağduyunun ve aydınlanmanın haklı engellerine takılacaktır. Doğru olan ve teslim olmayan yenilmez. Bu tarihin temel kuralıdır.

Orhan Erinç

Cumhuriyet, Türkiye’de editoryal bağımsızlığın bulunduğu tek gazetedir. Ben gazeteye 1963 yılında geldim. Sonunda nöbet bana kaldı. Ben de daha genç arkadaşlarıma bırakacağımı diliyorum. Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasını anlamayanlar var, bir de bilip de bilmezlikten gelenler var. Bizim yayın politikamız, Yunus Nadi’nin ilk sayıda yazdığı başyazıda bulunan kuralları sürdürmektir. Hem buraya katılanlar hem de telefonla desteklerini iletenlere, arkadaşlarım ve kendi adıma teşekkürlerimi sunuyorum.

Cumhuriyet soruşturmasını açan savcı FETÖ üyesi olmaktan Yargıtay’da bulunmaktadır. Bu da FETÖ’cülerin açtığı bir dava olarak görünüyor. Cumhuriyet daha 1970’lerde Fethullah Gülen’le ilgili araştırmaları yayımlamıştır. Hukuk varsa bu uygulamanın çökeceğini düşünüyoruz. Cumhuriyet’in tek gücü okurları ve aydınlık Türkiye’dir.

Işıl Özgentürk

Dilerim ki bundan sonraki günler hep güneşli olur. Ben bu gazeteye girdiğimde bir çocuktum ve şimdi orta yaş üstü bir kadınım. Bugün buraya taksiyle geldim ve ‘Cumhuriyet’in önüne götürür müsün?’ dedim, sonra çok konuştuk. Bana dedi ki ‘sen mağdursun, senden para almayacağım’.

Ali Sirmen

ali-sirmen

Biz Cumhuriyet devrimini savunmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet uzun bir yürüyüştür. Ama biz bu yürüyüşten galip çıkacağız.

Tayfun Atay

Cumhuriyet, ‘padişahım çok yaşa’ seslerinin ülkenin semasında yükseldiği, basın adına kraldan çok kralcılığın geçer akçe olduğu ortamda hala ‘kral çıplak’ diyebilmektir. Ötekinin, farklı olanın kendisinin sesini duyabildiği Türkiye’dir Cumhuriyet.

Cumhuriyet’e yapılan her şey Cumhuriyet’e yapılmakta. Cumhuriyet, cumhuriyetin mazisi ve istikbalidir. İstikbali var etmek için biz buradayız. O yüzden burada Türkiye’nin mağduriyeti söz konusu. Cumhuriyet ve cumhuriyeti teslim etmemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Ahmet Cemal

Bugüne kadar en çok sorduğum soru; ‘iş buraya nasıl geldi’ oldu. Devrimin yarıda kalmasına kim sebep oldu? Ortada kolektif bir kötülük varsa hiçbir birey masum değildir. Çoğunluk bilinci olmadan her şey yarıda kalır. Cumhuriyet bir faziletse asıl bunu bilmek gerek, sorumluluk duygusuyla hareket etmek hepimizin boynunun borcudur.

Mine Söğüt

Yaşananlar sürpriz değil. Çoğumuz çocukken bu gazete başımıza gelecekleri söylüyor bunun için kurbanlar veriyordu. Bu gazete, bu korkunç süreçte ne dediğini hep biliyor, sözünün arkasında duruyordu. Önemli olan ne olduğu değil, bizlerin, ne dediğinden emin olan insanların bunların karşısında ne yaptığıdır. Cumhuriyet’in ne yaptığı, destek verenlerin ne yaptığı belli. Bu duruşu sağlam bırakmalıyız. Korkmamak ve sağlam durmak zorundayız.

Özlem Güzel

Son kalenin nöbetçileriyiz hepimiz. Ortak değerlerimiz olduğu için kaygılarımız da ortak. Haksızın yanında olan kaleyi yıkmaya çalışıyorlar. Biz güçlüyüz bu kaleyi kaybetmeyeceğiz.

 Ataol Behramoğlu

Bugün Türkiye’de bir diktatör yönetimi var. ‘Diktatörlük var’ dediğinizde yarın başınıza geleceğini bilmiyorsanız işte diktatörlük böyle bir şeydir. Eğer bu gazeteye bir kayyum atamaya kalkarlarsa biz o kayyuma geçit vermeyeceğiz. TOMA’larıyla panzerleriyle gelsinler üstümüzden geçmeleri gerekecek.

Emre Kongar

Cumhuriyet Gazetesi, isim olarak değil ruh olarak da Türkiye Cumhuriyeti ile özdeştir. Türkiye Cumhuriyeti de Cumhuriyet Gazetesi de bir saldırı altındadır. Siyaset sosyolojisinde çok bilinen bir ilke var. Her halk layık olduğu iktidarla yönetilir. Laik, demokratik ve sosyal hukuk devletini hak ediyor bu halk. Onun için gazeteye ve cumhuriyet ilkelerine sahip çıkıyoruz

Selçuk Erez

Türkiye bu hale ülkeyi yönetenlerin eleştiriden korkması yüzünden geldi. Cumhuriyet’i bu yüzden kapatmaya çalışıyorlar. Eleştiriden nasibini almamışlar, Türkiye’yi uçuruma götürür. Biz o çukura düşmeyeceğiz.

Deniz Kavukçuoğlu

Susmayacağız, yılmayacağız, korkmayacağız. Hayat bizim için devam edecek. Kayyum tayini durumunda taşların üzerine yatıp o kayyumu bu binaya sokmayacağız. Bu birlik beraberlik bizi bir tutmaya devam edecek.

Erol Manisalı

Tarafımızı seçmek zorundayız. Aydınlığın mı, karanlığın mı yanındayız? Bu tercihi yapmalıyız.

Gülengül Altınsay

Futbol yazarıyım ama futbol yazmak da siyasetten kaçmayı mümkün kılmıyor. Türkiye’de özgürce yazı yazabildiğim tek gazete Cumhuriyet. Gazetecilik yaptıkları için gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.

Özlem Yüzak

Sizler ve bizler son kalenin nöbetçileriyiz. Yıllardır Cumhuriyet, aydınlanma ve demokrasiyi sonuna kadar savundu. Biz güçlüyüz, sizin sayenizde güçlüyüz. Ve direneceğiz, direnerek kazanacağız

Cumhuriyet yazarlarından Can Yücel de gönderdiği mesaj ile “Cumhuriyet’in Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinin son kalelerinden biri olduğunu” ifade etti.

Dündar şunları söyledi:

Cumhuriyet Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinin son kalelerinden biri, karanlığa karşı verilen savaşımın en önemli mevzisidir. Bunun bilincindeyiz… O kaleyi sonuna kadar savunacağız. Teslim olmayız.

 




Önceki Haber
'Çocuklar kıyılara vurarak ölüyorsa artık harekete geçmeli'
Sonraki Haber
Libya açıklarında 2 gemi battı: En az 239 mülteci yaşamını yitirdi