Ana SayfaDünyaETA lideri İrastorza Fransa’da gözaltına alındı

ETA lideri İrastorza Fransa’da gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – İspanya İçişleri Bakanlığı, ETA lideri Mikel Irastorza’nın Fransız istihbarat servisi tarafından Fransa’nın Ascain kenti yakınlarında gözaltına alındığını açıkladı.

İspanya İçişleri Bakanlığı, ETA liderlerinden Mikel Irastorza’nın Fransa’nın Güneyinde bulunan Ascain kenti yakınlarında yakalandığını açıkladı.

Açıklamada, Irastorza’nın ETA örgütünün ‘en üst düzey yöneticilerinden birisi’ olduğu kaydedildi.

Irastorza’nın, “Bask bölgesinin Fransa’daki bölümü” olarak tanınan bölgedeki bir dağ evinde yakalandığı kaydedildi.

Fransız İstihabarat Servisi’nin İspanyol servisi ile birlikte düzenlediği operasyonda, Irastorza’nın yanında olan iki kişi ile birlikte gözaltına alındığını da duyuruldu.

Gözaltına alınan iki kişiden birinin İspanyol, diğerinin ise Fransız olduğu belirtildi ve gözaltına alınanların ev sahibi olduğunun düşünüldüğü kaydedildi.

İki yönetici 2015’te gözaltına alınmıştı

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB’nin “terör örgütleri” listesinde yer alan ETA’nın iki en üst düzey yöneticisi David Pla Martin ve Iratxe Sorzabal, 2015’in Eylül ayında Fransa’nın güneyindeki Sait Etienne de Baigorry yerleşim yerinde gözaltına alınmıştı.

İspanyol polisi, Martin ve Sorzabal’ın ardından örgütün yönetimini Irastorza’nın üstlendiğini belirtiyor.

1950’lerin sonlarında Franco’ya karşı savaşırken bağımsızlık mücadelesi vermeye başlayan ETA, Fransa’nın güneyi ile İspanya’nın kuzeyini kapsayan bağımsız bir Bask devleti kurmayı hedefliyor.

Ekim 2011’de ETA, sözlü ateşkes ilan ettiğinde Fransa’da ve İspanya’da genel af ve cezaevinde tutulan yüzlerce üyesinin cezaevi şartlarının iyileştirilmesine dair anlaşmayı deklere etmişti.

Previous post
Hükümet politikaları kadınları öldürüyor
Next post
ABD: Rakka için Türkiye'yle 'uzun vadeli planda' çalışılacak