Ana SayfaEkoloji‘Gözyaşı Yolu’: Karadeniz’deki yaşam mücadelesinin hikayesi

‘Gözyaşı Yolu’: Karadeniz’deki yaşam mücadelesinin hikayesi

HABER MERKEZİ – Yönetmenliğini Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okuyan Engin Türkyılmaz’ın yaptığı Yeşil Yol Projesi başta olmak üzere Karadeniz’deki çevreye verilen zararların anlatıldığı ‘Gözyaşı Yolu’ isimli belgesel, festivallerde 12 ödüle layık görüldü.

Başta Yeşil Yol Projesi olmak üzere Karadeniz bölgesinin yaşam alanlarında gerçekleştirilen hidroelektrik santraller, Karadeniz sahil yolu, maden ocakları, Cerattepe gibi doğaya zarar verecek projelerin yöre halkı, kültür, ekoloji, insan, doğa ve yaşam üzerinde etkilerini konu alan “Gözyaşı Yolu” belgeseli festivallerde 12 ödüle layık görüldü.

“Devlet benim” söylemiyle tanınan ve kamuoyunda ‘Havva Ana’ olarak bilinen Rabia Özcan’dan Sunay Akın’a koca bir yaşam mücadelesinin hikâyesi belgeselin ana teması.

Şimdiye kadar 12 ödüle layık görülen belgesel, izleyiciye Karadeniz’in doğasına tanık olma imkanı verirken, kültürel yapıya da adeta bir etnik müzik şöleni ile selam veriyor.

Müzisyen Ayşenur Kolivar’ın söylediği şarkı ile başlayan belgesel, yaylacılığın yöre insanı üzerindeki etkisinin anlatıldığı görüntüler ile devam ediyor.

Yeşil Yol Projesi’nde yaşam savunucularının avukatlığını yapan Yakup Okumuşoğlu’nun görüşlerine de yer verilen belgesel, 30 dakika sürüyor.

Belgeselin ismi Kızılderililerden geliyor

Belgesel, adını Amerika’da 1830’larda maden şirketine karşı mücadele eden Kızılderili kabilelerinin başına gelen hikayeden alıyor.

Bölgelerine maden aranmasına izin vermeyen Kızılderililer, ne kadar inat etse de ABD’li yetkilerinin referandum önerisini kabul etmişlerdi. Bir oy ile referandumu kaybedince Kızılderililer o bölgeden göç etmişlerdi. Göç sırasında çok fazla kişinin yaşamını kaybetmiş olması nedeniyle yolun adı ‘Gözyaşı Yolu’ olmuştu.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okuyan, belgeselin yönetmeni Engin Türkyılmaz da, filmin adının Kızılderililerin mücadelesinden alındığını ifade ederek, “Karadenizlilerin başına da benzer bir durum gelmez umarız” vurgusu yapıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Zaman makinası’ teleskobun yapımında sona gelindi
Sonraki Haber
DBP'li bir belediyeye daha kayyum atandı